60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през

...
60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през
Коментари Харесай

Барометър България: 60% от българите са оптимисти за живота си през новата година

60,2% от българите са оптимисти и имат чувство, че през 2019 година животът им ще се усъвършенства. 20,8% не чакат смяна през идната година, а 16,6% считат, че животът им ще се утежни.

Това сочи изследване на „ Барометър България “, извършено в интервала 12-19 декември, измежду 832 пълнолетни български жители посредством телефонно изявление.

В проучването се установи, че " високият % на българите, които чакат усъвършенстване в персонален проект, най-вероятно кореспондира със поръчката на ръководещите в страната за продължаващ и следващата година стопански напредък, уравновесена вътрешна политика – със постоянни промени и без внезапни ходове, ниска безработица ".



Отиващата си 2018 година беше прочувствена и наситена със събития, като българите ясно открояват и позитивните измежду тях. За 51,2% анкетираните най-значимото събитие си остава българското европредседателство.

Въпреки позитивното отношение към Европейски Съюз, огромна част от българите правят оценка високо отстояването на обичайните за обществото ни полезности, като 43,9% дават позитивна оценка на отхвърлянето на така наречен Истанбулска спогодба. 38,7% от интервюираните пък показват като позитивно събитие твърдата държавна позиция по отношение на пакта за миграцията на Организация на обединените нации.

Значителен % от 29,3 на 100 споделят, че утвърждават повишението на приходите. Според 14,8% от респондентите законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се подреждат измежду листата с позитивно оценени събития. От една страна хората го одобряват като спазено заричане от страна на държавното управление и премиера, и от друга - като добър свършек на една наболяла и доста прочувствена тематика, която вълнуваше обществото през годината.



Обществено-политическият живот през идната година ще вълнува българите, като 38,2% от интервюираните декларират, че ще наблюдават с интерес акцията и резултатите от идните локални избори, а 36,1% се интересуват и от изборите за Европейски парламент през 2019 година 25,7% пък се вълнуват от интернационалните спортни събития, на които страната ни е хазаин.



Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си, е развиването на спора сред Украйна и Русия - 32,2% от интервюираните. Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на 31,3%.

Брекзит – както поради въздействието, което би имал върху Европейски Съюз и България в частност, по този начин и поради значимия брой на български емигранти на острова, е събитие, което съставлява интерес за 25,5% от участниците в анкетата. Оказва се, че и политическите събития в страните от Европейски Съюз вълнуват интервюираните, като 16,8% показват, че ще наблюдават новините, свързани с отдръпването на Ангела Меркел.



В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я чакат с готовност. 70,7% си пожелават персонална реализация и триумфи. Традиционно огромна част от тях си пожелават по-добро и устойчиво здраве – 59,6%, а съвсем толкоз огромен и делът на тези, които желаят повишение на приходите – 57,7%. 43,9 на 100 слагат околните си и фамилното благополучие преди всичко, а 37,4% от българите си пожелават шанс, като огромна част от интервюираните го възприемат като облага от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и непоклатимост се надяват 35,9% от интервюираните.

Малък е и делът на тези, които нямат упования по отношение на новата година или упованията им са по-скоро отрицателни. Това са 4,6% от интервюираните.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР