60 000 души у нас страдат от хранителни разстройства, сочи

...
60 000 души у нас страдат от хранителни разстройства, сочи
Коментари Харесай

60 000 души страдат от хранителни разстройства, 5% от девойките са с анорексия

60 000 души у нас страдат от хранителни разстройства , сочи неофициалната статистика. Анонимно социологическо проучване измежду учениците сред 13 и 19 години демонстрира, че 5% от девойките са с анорексия . Изследването е представително за гр. София. В същото време е мъчно да бъдат обхванати тези пациенти, защото огромна част от тях крият своето страдалчество, написа " Монитор ".
В България пациентите с поднормено тегло се лекуват в болница и действително няма към момента съответна доболнична помощ за тези пациенти . Това е повода да се реализира план за информиране и предварителна защита на риска от хранителни разстройства измежду юношите и девойките, сподели психологът Дафина Йотова от медицински център „ Невромед “. Екипът на центъра е работил под супервизията на световноизвестния специалист в региона доктор Рикардо Дале Граве. Той е създател на нова за нашата страна високоинтензивна стратегия за лекуване на тежки хранителни разстройства, основана на когнитивно-поведенческата психотерапия. По тази стратегия българските лекари са работили и със съдействието на норвежки сътрудници от градовете Осло и Берген.
Много значимо е обществото, младежите, родителите и възрастните, страдащи от това нарушаване, да преодолеят стигмата на питателните разстройства “, споделят експертите. Според лекари срамът от болестта е честа причина за отменяне на диагнозата или разстройване и колебливост да се потърси профилирана помощ. Засегнатите постоянно отхвърлят да одобряват, че има някакъв проблем, а подценяването му може да се окаже съдбовно. Всъщност другите типове хранителни нарушавания са заболявания като всяка друга. Те са лечими, стига да се подхващат съответни ограничения.
Припомняме, че хранителното разстройство е общо название, под което се крие мигриране сред няколко диагнози - от анорексия до булимия или различен тип нарушаване. В последно време се записва спадането на възрастта, в която може да се появи хранително разстройство.
Анорексия нервоза е съществено, евентуално животозастрашаващо хранително разстройство, което се характеризира с това, че човек се подлага на недояждане и реализира значима загуба на тегло. Това заболяване демонстрира един от най-високите проценти смъртност по отношение на всички останали психично-здравни положения. Анорексия нервоза нормално стартира в ранно или късно юношество.
Булимия нервоза е съществено, евентуално животозастрашаващо хранително нарушаване, което се характеризира с цикъл на безотговорно преяждане и обезщетителни държания като самопредизвикано повръщане, осъществено, с цел да анулира или компенсира резултатите на преяждането. Тя постоянно е обвързвана със признаци на меланхолия и промени в общественото адаптиране. Орторексия нервоза стартира като едно почтено желание да се яде по-здравословно, само че орторексиците стават закрепени върху качеството и чистотата на храната. Тя води до обществена изолираност и строги ограничавания, които ограбват техният живот.
Мегарексията е малко известно хранително разстройство, противоположното на анорексия и булимия, т.е. податливост към преяждане за струпване на телесна маса. В тази посока и е едно от по-малко известните хранителни разстройства Хиперфагията (или полифагията) съставлява съществено хранително нарушаване, дефинирано като неконтролируемо, неустоимо редовно преяждане, което в множеството случаи не е предизвикано от апетит.
Последните статистически данни сочат, че шест % от мъжете, които се занимават с бодибилдинг стратегии, страдат от мегарексия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР