6-ти май е Ден на храбростта, и празник на Българската

...
6-ти май е Ден на храбростта, и празник на Българската
Коментари Харесай

Денят на храбростта в София: Без парад, но с авиошоу и тържествен водосвет

6-ти май е Ден на храбростта, и празник на Българската войска. Той беше маркиран с атрактивни демонстрации на военнослужещите в цялата страна. В столицата празникът мина без боен церемониал, само че с обичайния водосвет, артилерийски салюти и авиошоу в небето.

Парад в небето размени парада на площада. За първи път от доста години над столицата прелетяха освен хеликоптери и изтребители, само че и щурмоваците СУ-25, които дълго време бяха приземени. На площада имаше единствено водосвет на бойните флагове и знамената светини на българската войска. Имаше още марш на представителните елементи и беше без публични обръщения и слова.



За първа година кап. Иван Кирчев не е нито в строя, нито измежду публиката на площада. Младият водач реализира следващата си фантазия. Той е зад щурвала на военния Кугър, който развя националния байрак в небето над София.

" Вълнувам се. За първи път ми е тази година. Отговорност е и чест за мен. Като бях дребен постоянно присъствах на парада. Винаги го гледах изпод. Тази година за първи път от горната страна ", показа капитан Иван Кирчев, водач.

20 артилерийски салюта и националният химн дадоха началото на тържественото отбелязване на Деня на храбростта в София. Почетният строй на представителните елементи беше признат от президента и висш главнокомандващ Румен Радев.



Заради пандемията парадът беше анулиран, само че беше спазена традицията и Мелнишкият свещеник Герасим отслужи водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска.



" Има доста воини, които са просияли в светостта и са станали светии. Един от тях е Св. Георги, може би най-аркия образец. За това той е определен за патрон на Българската войска и освен. Това е един извънредно огромен покровител за България и за Българската войска ", посочи Мелнишки свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод на БПЦ.

, че малко са страните с нашата дълга история, съхранили своето име, религия и език през епохи на тествания.

" Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: " За да побеждава, България би трябвало да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изгубване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и старателно, чисто метете стълбата единствено от горната страна надолу! ", споделя един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединяване. В българските хроники има безброй победи на нашата армия, има и трагични провали, само че няма малодушни капитулации. Всички национални крушения стартират с ерес посред ни. Всички наши победи са рожба на единението. Скъпи съотечественици, Нека покровителят на Българската войска Свети Георги Победоносец да бди над вас, вашия дом и нашата Родина ", съобщи Румен Радев - президент на Република България.

Във Facebook профила си министър председателят в оставка означи, че да пазиш достойнството на българската войска значи да защитаваш българската държавност.



и тя към този момент е привлекателна за младежите.

" Както беше споделил Наполеон преди доста години, един морално квалифициран боец се равнява на шест физически готови. Разбира се, бяха извършени доста учения, бяха отделени средства за учения както национални, по този начин и интернационалните. Цялата тази техника, която видяхте днеска, самолетите, преди 4 години нямаше толкоз летящи хеликоптери и самолети ", съобщи Красимир Каракачанов - министър на защитата в оставка.

Вместо церемониал Военно-въздушните сили предлможиха същинско шоу в небето над София. Майсторство демонстрираха водачите на Кугър и Пантер, на Пилатус, Спартан и Су 25. Трите изтребителя МИГ-29 сложиха финала на тържествата в столицата.

Липсата на церемониал беше причина доста хора да влязат в другите поделения на армията, където видяха проява както на техника, по този начин и на бойни умения.

Репортаж на Иво Никодимов и Тихомир Игнатов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР