6 спасителни акции на Планинската спасителна служба бяха проведени в

...
6 спасителни акции на Планинската спасителна служба бяха проведени в
Коментари Харесай

Равносметката след шестте спасителни акции в Рила и Пирин

6 избавителни акции на Планинската избавителна работа бяха извършени в планините Рила и Пирин единствено за последната седмица. Всички отряди от Югозападната дирекция на ПСС прекараха края на предходната и началото на тази година в търсения, едно от които за жалост приключи с намирането на двама умряли туристи.

" Акцията протече обикновено, само че ни интересува за какво стопираха помощта от въздуха и докога ще продължаваме по този начин. Всички си задаваме въпроса докога ще продължаваме по този метод ", показа един от спасителите.

Последната акция на един от екипите е почнала през вчерашния ден към 6 сутринта и са се прибрали към 12 през нощта.

" Много е елементарно да се сгреши, планината е подла и стремежът към нанагорнище на върхове, с хубавото привидно време, въздейства неверно на преценката на хората. Ситуацията обаче е съвсем същата, снегът е корав, скатовете са непристъпни и най-голямата неточност е независимото вървене във високата планина ", сподели Анди Балевски от ПСС-Благоевград.

По думите му няма общо сред случаите със починалите в Пирин чужденец и 69-годишен българин. Балевски уточни, че при издирването им е употребен дрон и още веднъж акцентира незабавната потребност от избавителна техника по въздух, защото без нея работата на планинарите е оптимално затруднена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР