6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане

...
6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане
Коментари Харесай

Ето колко ще ни струва вотът в чужбина на изборите

6 милиона и 700 хиляди лв. е бюджетът за осъществяване на предварителните избори на 11 юли в чужбина.

От съвсем 570 планирани секции зад граница в 300 ще се гласоподава машинно, сочи анализът на външното министерство. Най-много с машини ще се гласоподава в Турция - от 57 секции там в 46 се чака вотът да е с машина.

От 128 страни, до които е отправено искане за позволение, 17 страни към този момент са дали единодушие за осъществяване на предварителния избор на 11 юли. Сред тях са Англия, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР), представени от БНР.

Служебният министър Светлан Стоев разяснява и обсъжданото предложение по време на съвещание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласоподават единствено българите зад граница, които заплащат налози у нас. Според него това е политическо решение и с цел да стане факт, би трябвало да се преработи Изборният кодекс. А за това би трябвало да има парламент.

Калин Анастасов, който е част от работната група за образуване на вота към външното министерство съобщи, че не се предлага понижаване на секции.

Припомняме, че предходната седмица стана ясно, че общата сума на предварителните парламентарни избори ще е 57,1 млн. лева, като с част от парите ще бъдат обезпечени над 500 спомагателни секции в чужбина. В сметките обаче не влизат средствата за спомагателните машини за вота, както и за видеонаблюдение. При изискване, че няма оповестена епидемиологична конюнктура, то тези избори ще костват на българския поданик с 8,6 млн. лева по-малко от избори те на 4 април, които бяха на стойност 65,7 млн. лв.. В случай, че избори те се проведат в изискванията на епидемиологична конюнктура, то утвърдените средства за производство на избори те ще възлязат на 68,2 млн. лева и ще бъдат с 2,5 млн. лева по-скъпи от тези на 4 април, като по този начин се обезпечава финансиране на над 500 секции в чужбина и нужните условия всеки български жител, искащ да упражни правото си на избор да взе участие в изборния развой.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР