6 милиона и 600 хиляди са всички български граждани, които

...
6 милиона и 600 хиляди са всички български граждани, които
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Над 6 милиона и половина са имащите право да гласуват

" 6 милиона и 600 хиляди са всички български жители, които имат изборни права, във всички елементи на света. Ако съпоставяме с преброяването – в  него вземат участие всички жители на територията на България “.

Това съобщи в предаването " Тази заран “ Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК.

" Не можем да съпоставяме преброените с записаните в изборните описи “, добави тя.

" За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% броене, с цел да няма мотиви да се приказва против изборния развой. Един от резултатите на машинното гласоподаване е бързата обработка на резултатите “, посочи представителят на ЦИК.

Вече се прави инсталацията на софтуера на машините, които ще бъдат употребявани в изборния ден а 2 октомври.

" От всичко, което чуваме, не се чака висока изборна интензивност. В последната седмица на предизборната акция чакам гласоподавателите да преценяват, че това е техен дълг, а методът, по който се ръководи страната, зависи от нас “, акцентира Матева.

Съвети за гласуващите

" След гласуването хората бързат да издърпат картата или разписката от машината. Картата и разписката се изваждат след звуков сигнал от устройството. Пред изборните пространства има плакати с информация по какъв начин се употребяват машините “, уточни Матева.

Бюлетината е на две страници. Хубаво е преди да влезе в изборното помещение да ревизира името на претендента, който желае да поддържа с преференция, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР