6-местният самолет Пайпър“, и прелетя и над част от Сърбия

...
6-местният самолет Пайпър“, и прелетя и над част от Сърбия
Коментари Харесай

Последният собственик на самолета-беглец: Продадох машината в събота на фирма от София, май бяха ръмънци или украинци -

6-местният аероплан „ Пайпър “, и прелетя и над част от Сърбия е бил продаден на компания, най-вероятно със седалище в София единствено дни по-рано в събота. Това съобщи пред OFFNews последният формален притежател на 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec Брониус Заронскис, който открихме в дома му в Литва. 72-годишният мъж е ас на литовската авиация, приключил е Московското авиационно учебно заведение, бил е пълководец на ескадрила в Панежевис, а след напускането на армията е ръководител на локалния авиационен състезателен клуб. По време на събитията във Вилнюс през 1991 година провежда спасяването на авиационната техника на клуба от руската войска и взе участие в съпротивата на литовците против руската войска като дружно с младежи от клуба и жители на Панежевис реализира подслушване на радиочестотите и придвижването на руските сили в региона. Сега се занимава с транспортен бизнес. Може да бъде забелязан с военна униформа с доста награди и три звезди, обръщат се към него като към капитан от авиацията.

Добро утро господин капитан. Обаждам се от България, може би се досещате за какво. Няма да извъртам, в случай че позволите напряко: Как вашият аероплан, този от аватара ви, мъничкият “Пайпър ” се оказа внезапно в България след зрелищен полет през цяла Източна Европа, небето на 6 натовски дъргжави и Сърбия?

А аз от кое място да знам? Купиха го от мен…хора, а къде са полетели, не знам.

Кога стана това? Кога го купиха?

Купиха го… в събота ли беше?

Сега тази събота, която мина?

Да, да.

А кои са купувачите? Какви хора?

Ами не знам, съгласно мен не бяха българи. Май от Румъния или Украйна.

Имена някакви?

Не знам, не знам.

А чухте ли след това какво се случва с вашия аероплан след продажбата?

Да, да. Чух.

Как е допустимо? Проверих самолета, той е създаден през 1962 година, на 60 години е. Но по значимото е, от това, което видях в регистрите, че е дерегистриран като въздухоплавателно средство, на процедура не би трябвало да лети?

Какво?

Ами отписан е от листата на въздухоплавателните съдове, без значение, че има регистрационен номер върху корпуса.

Да, бях дал поръчка да го дерегистрират. Да го задраскат. Но доколкото беше заложен в банка като поръчителство по заем, в миналото доста от дълго време, в този момент отидох в банката дадоха ми информация да свалим ипотеката, отидох при нотариус, само че там има огромни опашки, доста се чака, в този момент очаквам да ми смъкват ипотеката. Сега след 20 юни ще го смъкват от ипотеката.

Но вижте, без регистрация, той въобще можеше ли да лети? Имаше ли право?

Ами, имаше си право да лети, единствено че трябваше да се възвърне регистрацията му, да се вземе позволение от администрацията на гражданската авиация.

Как се споделя индивидът, който го купи от вас?

Ами аз не знам. Взеха го на името на компания.

Името на компанията помните ли?

Не помня в този момент, би трябвало да погледна, има документи, само че не са при мен сега. Мисля, че пишеше, че е от София. Договор, всичко има, протокол за предаване. Всичко е законно завършено.

Някой търсил ли ви е досега от България? Нашите управляващи?

Не.

Полицията?

Не, не. Казват тука едва ли не… Това не е закононарушение. Вие какво? Прелетели - прелетели. Те, като виждам, порядъчно са прелетели, съгласно мен, единствено дето не са имали, не са получили проект за полет, позволение.

А самолетът изправен ли беше?

Изправен, изправен, изправен.

Можеше да лети?

Беше тестван.

Знам, че сте умел водач, ас на авиацията, бил сте пълководец на ескадрила. Обяснете ми на мен цивилния, по какъв начин е допустимо те, в този момент във военни условия, да излетят от Литва, да минат през Полша, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния, небето на България, всички тези натовски страни плюс Сърбия, а НАТО да не направи нищо

А и не би трябвало нищо да прави НАТО. Те нали виждат, че лети граждански аероплан, малко самолетче. Това е проблем на бюрокрацията повече. Да се оформи полетът. Ако би трябвало да чакат да вземат оформление, месец няма да им стигне.

Странното, някак си, тук, е че са изоставили самолета. Изоставили са го и са избягали.

Не знам за какво са кацнали там и какво се е случило. Възможно е нещо да се е случило. Не бих споделил, че са го захвърлили. Кацнали са обикновено, поставили са по-късно чехола, калъфа, вярно са създали всичко. А какво да вършат и да седят до самолета. Отишли са някъде. По работа несъмнено.

Спомнете си по какъв начин изглеждаха тези хора, на какъв брой години бяха?

Не знам тъкмо кой от тях, само че на към, какъв брой да са, към 50-те години беше индивидът.

Летец ли беше?

Еее, ами несъмнено, по какъв начин иначе…

Имам поради вие говорихте ли за полети, за опит?

Да, говорихме малко, споделиха, че той е летял към този момент на подобен аероплан. Или е имал. Не знам тъкмо

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР