6 май е Празникът на българската армия - денят, на

...
6 май е Празникът на българската армия - денят, на
Коментари Харесай

6 май е ден за равносметка: Защитата на родината не е яркият геройски акт, а ежедневната работа

6 май е Празникът на българската войска - денят, на който отдаваме чест на бойците, борили се за България. Достойните хора в армията обаче заслужават почитание освен по тържествените паради. Млади мъже и дами, които са заменили свободата на актуалния живот с лишенията на военната подготовка, посрещат с боязън 6 май. Как се построяват уменията и характерите на бъдещите офицери от Военноморските сили - описа пред Dir.bg началникът на Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров " във Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

 Снимка: ВВМУ "Никола Й. Вапцаров "

Г-н флотилен адмирал, 6 май е Празникът на българската войска. Вие сте шеф на ВВМУ, само че и от години служите във Военноморските сили. Как учебното заведение посреща този празник и какво значи той персонално за Вас?

На 6 май организираме военна гала, отдадена на празника, която да символизира обичайните гергьовденски обичаи. Заради пандемичната конюнктура тази година те ще се организират по малко по-различен метод. Във Варна има проява на качествата на сътрудниците от Военноморските сили, както и обичаен боен парад. Също по този начин ще има награждаване на отличили се военнослужещи, а знамената ще бъдат осветени от Варненския и Великопреславски митрополит.

За всички нас това е един доста специфичен ден, в който вършим равносметка за постигнатото през годината, и ден, в който означаваме тези от нашите курсанти, които по най-достоен метод са се показали през изтеклата година.

 Снимка: ВВМУ "Никола Й. Вапцаров "

Морското учебно заведение разполага с една от най-модерните материални бази измежду висшите учебни заведения в страната. А възпитавате ли в курсантите старите полезности - да служат на народа и да са подготвени да дадат живота си за родината?

Нашето схващане за висше обучение е да се построяват сложни персони - такива, които имат професионална експертиза, само че и обществени качества и умения. Ние ги развиваме и приготвяме за водачи, които в действителност имат своите дела. А като бъдещи офицери обичат родината и са подготвени да дадат живота си, с цел да я защитят.

Така че, наред с извънредно модерната учебно-материална база, която сътворяваме и развиваме, ние отделяме особено внимание на възпитанието и построяването на лидерските качества в нашите курсанти. Вече повече от 5 години в учебното заведение се осъществя специфична стратегия за лидерска подготовка, която дава опция на курсантите да практикуват осъществяването на функционалностите на командири. Това покачва тяхната отговорност, обществената им подготвеност и тази стратегия ясно демонстрира позитивната смяна в фрагментите, които излизат от ВВМУ. Това е един трансфер на процедура, която ползват нашите сътрудници от Военноморската академия на Съединени американски щати в Анаполис.

 Снимка: ВВМУ "Никола Й. Вапцаров "

Така че подготовката за разбирането за обич към родината, готовността за отбрана на страната и построяването на курсантите като командири са неделима част от образованието и фокусираме съществено вниманието си върху това.

Вие също сте били курсант. Каква е разликата сред актуалните курсанти и тези от едно време?

Ние сме представители на разнообразни генерации. И всяко е имало свои позитивни и не до такава степен позитивни страни. Ако вършим някаква разлика, когато ние бяхме курсанти - 1979 година аз постъпих в учебното заведение, бяхме по-добре готови в междинното обучение. Там имаше много по-висок стандарт на подготовка. Днес някои от възпитаниците ни идват от учебни заведения, където незнанието е общоприетоо положение и една от първите ни стъпки е да разрушим това чувство. Стандартът е, че би трябвало да учат и да работят. Но те доста бързо се оправят с този проблем. А и имат други умения - употребяват един, от време на време два западни езика, имат радикално разнообразни от нас цифрови умения. Трудно е да се каже кой е бил по-добър и кой по-лош. Но те за мен са едни прелестни младежи и да бъдеш учител на такива курсанти е същинско наслаждение.

Постъпвайки в Морското учебно заведение, преди клетвата, курсантите минават през начална военна подготовка. Това ли е повратният миг, за който говорите, когато се " изтриват " стандартите от междинното обучение?

Всички сме минали през такава подготовка - и преди, и в този момент. Това е начална военна подготовка, която продължава към 40 дни. Това е интервалът, в който се основават първичните модели за държание в състава на въоръжените сили. За всеки един младеж, без значение по кое време е минавал през тази подготовка, е един нелек интервал на компликации, провокации, интервал, в който живее в изискванията на симулиран стрес, с цел да бъде приспособен по-добре към бъдещата среда за живот и работа. Създават се първичните привички като военнослужещ - стартира неговото и физическо, и морално израстване. Но подготовката на курсантите е непрестанен развой - това са съставените елементи обучение и образование, които се осъществят през всички 5 години от образованието, освен в този интервал на начална военна подготовка.

 Снимка: ВВМУ "Никола Й. Вапцаров "

А защото обучавате и курсанти за военни лекари, те минават ли през същата подготовка като сътрудниците си?

Абсолютно. Те имат съвсем аналогична подготовка като останалите курсанти. Разбира се, тя е друга от тази на студентите, които се обучат в Медицинския университет. Идеята на тази просветителна стратегия е три институции да изградят сложна персона - Медицински университет Варна, който ги приготвя като лекари; ВВМУ, което би трябвало да им даде военна подготовка; и ВМА, която се занимава със характерните детайли на военномедицинската подготовка - това, което се случва на бойното поле.

Морското учебно заведение разполага с многообразие на модерни специалности. Това ли притегля курсанти и студенти? Следването във ВВМУ отваря ли им вратите към положително бъдеще и сполучлива реализация?

ВВМУ в действителност разполага с необятен набор специалности и това нормално е обичайният фактор, който атрактира нашите обучаеми - и курсанти, и студенти. Комплексното образование, за което към този момент загатнах, е това, което отличава нашите ученици от тези на другите висши учебни заведения в страната. Излизали са статистики, съгласно които едни от най-богатите българи са ученици на ВВМУ. Кадри от учебното заведение са били и на високи държавни постове. Началникът на защитата сега също е ученик на Морското учебно заведение. Всичко това е доказателство за качеството на системата. В началото на 2020 година ВВМУ беше класирано на второ място от Международната организация на морските университети - ние сме на второ място в света по качество на морско обучение след Австралийския морски лицей. А в тази ранглиста са морските академии на Съединени американски щати, университетите на Русия, на Китай и Япония. Да бъдеш на второ място в такава международна ранглиста е доказателство за авторитет и резултати.

Това в действителност е отлично самопризнание, само че доскоро споменахте за бойното поле. Отличават ли се такива курсанти - с блян, които възприемат военната работа за освен това от опция за кариера?

Бих дефинирал отговора по по-различен метод - първо, ние приготвяме курсанти освен за Военноморски сили, само че и курсанти за ВМА, за структурите за кибероперации. Тук са и курсантите, които ще оперират роботизираните системи на въоръжените сили. Всички те, участвайки в живота на учебното заведение, показват доста високо равнище на сила и възторг, с цел да отстоят своите цели, да покажат своите упоритости за триумф. По време на пандемичната конюнктура осем от нашите курсанти медици бяха доброволци, които се грижеха за свои заболели от Коронавирус сътрудници. Лекуваха ги, поставяйки себе си в изискванията на риск, а някои от тях даже не бяха преболедували вируса. Това е една проява на тяхната подготвеност за работа, с цел да допринесат на обществото, за идеята.

Защитата на родната не е единствено яркият героичен акт, който някой от военнослужещите прави в условия, които го постановат. Но същинската отбрана - това е ежедневната работа, ежедневният принос, който военнослужещите, а и освен те - и жителите, би трябвало да създадат за това нашата татковина да се развива и да бъдат предпазени суверинитета, свободата и независимостта ѝ. Всичко това става със систематична, рутинна работа и извършване на служебни отговорности.

 Снимка: ВВМУ "Никола Й. Вапцаров "

В тази връзка върша една отпратка към сериозната интензивност, която следим последно време в Черно море. Русия, Украйна, Съединени американски щати изпращат кораби. Какво е вашето мнение като офицер, на който службата е почнала в ударните сили на Военноморски сили - къде се намира България в тази обстановка и какви са нейните позиции?

За мен мястото на България е ясно дефинирано от решенията на българския народ. България направи своя избор да бъде член на Северноатлантическия пакт, на НАТО, на Европейски Съюз. Затова моето схващане е, че България би трябвало да бъде паралелно със своите съдружници - със съдружниците от НАТО, от Европейски Съюз, с цел да пази и подсигурява ползите им в Черно море. Разбира се, аз не приказвам за някакво внезапно опълчване на Руската федерация, тъй като всичко това е обвързвано с ползите на нашата страна, само че за мен в обстановката, когато имаме окупация на Кримския полуостров, когато имаме свръхактивност на въоръжените сили на Руската федерация, е напълно обикновено тук да бъдат взети ограничения.

Как виждате бъдещето на Българските военноморски сили и какво е присъединяване на ВВМУ в тях?

Бъдещето на Военноморски сили свързваме на първо място с протичащите процеси на рационализация - строителството на двата многофункционални патрулни кораба; придобиването на нови качества на Военноморски сили в региона на безпилотни средства за въздух, вода и под вода; eдна огромна фантазия, която имат Военноморски сили - възобновяване на подводното корабоплаване, на подводниците в състава на ВМС; развиване на разнообразни съставни елементи на ударните сили на флота, основаването на формирования на ракетни катери, както и замяна на редови ракетни системи. Нашата роля в този развой е подготовката на човешкия фактор, на развиването на менталния съставен елемент на качествата на Военноморски сили, тъй като всичко това не може да се случи, в случай че Военноморски сили не разполагат с готови и висококвалифицирани офицери, старшини, матроси. Също по този начин се стремим да правим военна научно-изследователска активност, с която да решаваме настоящи проблеми на Военноморски сили.

 Снимка: ВВМУ "Никола Й. Вапцаров "

А за курсантите, на които флотилен адмирал Медникаров пожелава да мечтаят, да работят и да имат вяра, че могат да осъществят фантазиите си, ВВМУ е несравнимо с което и да е друго висше образователно заведение в страната.

" За мен Морското учебно заведение е тестване и дълг. Тук съм поради мой персонален виновен и умишлен избор. За 5 години тук научих освен каква е ролята ми като боен, само че и че самичък би трябвало да работиш за задачите си. Във ВВМУ практическото знание е доста по-голямо от това, което получават студентите в другите университети. Учим се на почитание, което в днешно време малко се цени, а е от огромно значение. Трудно е - физическата подготовка е сложна, теоретичният материал също, а надали другаде се учат и да шият, чистят, гладят, боядисват, обработват земя. Но си заслужава и не бих трансформирал избора си, в случай че имах тази опция ", споделя мичман Тихомир Александров, за който тази година е последна в Морското учебно заведение.

 Снимка: ВВМУ "Никола Й. Вапцаров "

През 2021 година ВВМУ " Никола Й. Вапцаров " отбелязва 140-ата годишнина от основаването си, а пред преподавателите и учащите се остава предизвикването естественото действие след пандемията да се възвърне... А България чака своите нови военноморски герои, които ще имат капацитета да отстояват задачите си и да трансформират ежедневните си служебни отговорности в неоспоримо доказателство за предаността на флота към българския народ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР