6-ма души са обвинени за смъртта на 18-те мигранти, открити

...
6-ма души са обвинени за смъртта на 18-те мигранти, открити
Коментари Харесай

Шестима души са обвинени за смъртта на мигрантите край Локорско

6-ма души са упрекнати за гибелта на 18-те мигранти, открити в камион край с. Локорско. Според проверяващите, трафикантите са били проведена незаконна група, която е превозвала незаконни мигранти през територията на страната най-малко от началото на предходната година до през вчерашния ден. Всички упрекнати имат дебели престъпни досиета, а ръководителят на групата е прочут на органите на Министерство на вътрешните работи още от 1997-ма година. Осъждан е неведнъж.

Мигрантите не просто са били качени, те са били безусловно натъпкани като в консерва през вчерашния ден сутринта, малко преди изгрев. Чакали са в гориста околност, близо да границата ни с Турция в региона сред Малко Търново и Звездец.



Камионът, не за първи път, е пропътувал дистанцията до София през автомагистрала " Тракия ". Този път, обаче в тайника е имало към два пъти повече хора, в сравнение с обикновено е било допустимо да се поберат. Липсата на О2 и даже неналичието на опция за обикновено придвижване на гърдите е причина за тежкия резултат.



Последното пътешестване за част от незаконните мигранти стартира през вчерашния ден сутринта. Около 7 часа водачът на камиона-ковчег и негов асистент са на уречено място покрай границата ни с Турция. През приложението " Телеграм " получават координатите на групата и след 10 минути към този момент качват 52-ма мъже на възраст от 13 до 35 години в особено построения тайник.

" При което са били свити и наблъскани като в консерва, а придвижванията на гръдния панер и корема са били мощно лимитирани ", изясни Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на Национална следствена служба.



Именно неналичието на пространство и О2 се оказва повода за гибелта на 18 от незаконните мигранти, споделят в заключението си правосъдните медици.

" Задушаване породено от привършване на кислорода в затворено пространство. Пострадалите са умирали дълготрайно време, постепенно и трудно. В продължение на десетки минути. Между 30 и 60 минути е умирал всеки от тях ", сподели Сарафов.

Според доказателствата, събрани досега, незаконните мигранти обезверено са търсили помощ и избавление по време на пътуването, даже с риск да бъдат арестувани от полицията.

" Пътувайки по автомагистрала " Тракия ", малко след " Траянови врата " се чуло от каросерията на камиона мощен тътен и мощен звук. Двамата водачи, обаче са траяли придвижването на камиона, като в местността към с. Локорско, където беше и произшествието, чукането по каросерията се е усилило неимоверно. Шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем. Отбили са там, където намерихме камиона. Вкарали са го в калта. Слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, само че и мъртви, транспортирани от тях мигранти ", сподели Сарафов.

В този миг водачът и неговия асистент са изоставили камиона и мигрантите и са избягали. С градски превоз са стигнали до централната автогара, а от там с рейс до Бургас и са се прибрали в Каблешково, където тази нощ са арестувани. Близо до София пък са задържани уредникът и още двама негови помощници.



" Става въпрос за ОПГ, която прави каналджийство като приема мигрантите от границата с Турция, която сред прочее се пресича доста елементарно благодарение на елементарна стълба. И благодарение на камиони с разнообразни тайници прекарва мигрантите от турската граница, да околност към сръбската граница ", изясни Сарафов.

Крайната дестинация е била страни от Западна Европа, главно Англия, Германия и Франция. За трафика през България са плащани от 5 до 7 хиляди евро по метода " хавала ", като парите са оставяни в избрани обменни бюра или магазини в Турция и са освобождавани, когато групата бъде предадена на сръбския лидер в западната ни съседка.

" Тези, които са водачи са получавали единствено по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата е взимал по-големи суми, от порядъка на 500 - 1000 евро на човек. В съответния случай са качени, евентуално от чисто човешка лакомия прекалено много мигранти, 52-ма. Докато в предходни случаи 25 - 30 до 35 мигранти ", сподели Сарафов.

Групата е превозвала мигранти най-малко от началото на предходната година, сочат доказателствата. Месечно са правили най-малко по два курса, като през лятото и есента са превозвали по една група всяка седмица.

" Ние успяхме доста бързо да стигнем до тези причинители и да правим всички тези оперативно-издирвателни дейности и дейностите по следствието, които доведоха до тези лица ", изясни Атанас Илков, шеф на ГДНП.

Задържаните досега са 7, само че обвинявания към този момент са повдигнати на 6-ма. Те са взели участие в проведена незаконна група и за каналджийство, а на водача и неговия асистент и за причиняване на гибел по несъобразителност.



" Разследването е динамичен развой и най-вероятно ще има още лица привлечени към наказателна отговорност и също по този начин и нови обвинявания ", сподели Христо Кръстев, зам.-градски прокурор на София.

Освен за съответния случай, проверяващите събират доказателства и за активността на групата от началото на предходната година до вчерашния ден.

" Вчера беше един неприятен ден за България и за нас като българи. Отново влязохме в черната статистика на Европа и международните вести и още веднъж за жалост с неприятно. Това, което видяхме. Тези 18 починали младежи и доста други потърпевши са резултат от дезинтеграцията на институциите. От войната сред институциите от съсипване на Министерство на вътрешните работи от един предходен министър на вътрешните работи ", сподели основният прокурор Иван Гешев



Според Министерство на вътрешните работи и прокуратурата промени в закона и по-високи санкции за каналджийство са извънредно нужни, защото в този момент множеството присъди са условни и не стопират каналджиите.

19 от тях остават в болница. Нито един от тях не е с заплаха за живота. Другите 13 към този момент са изписани и са настанени в центъра на Агенцията за бежанците във " Военна рампа ", където им се оказва помощ и от психолог. Това разгласи по време на брифинга служебния здравен министър Асен Меджидиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР