6 консервативни американски неправителствени организации са похарчили над 19 млн.

...
6 консервативни американски неправителствени организации са похарчили над 19 млн.
Коментари Харесай

Фондации от САЩ лобират в ЕС за забрана на аборти

6 консервативни американски неправителствени организации са похарчили над 19 млн. $ (повече от 17 млн. евро) за лобиране в Европа за интервала 2012-2017 година, заяви " ИЮ Обзървър ". Изданието се базира на данни от регистъра за бистрота на лобизма в Европейски Съюз. 

Те са набрали 429 млн. $ от американски донори за този интервал, част от организациите са на милиардери консерватори с тесни връзки с Тръмп, отбелязва изданието. Става дума за Световния юношески алианс (WYA), Алианса за отбрана на свободата, института  " Актон ", Американския център за право и правораздаване (ACLJ); Human Life International и Heartbeat International.

Анализ на данните от регистъра, изработен от " ИЮ Обзървър ", открива, че броят на религиозните консервативни лобисти на Европейски Съюз в Брюксел нараства, като измежду тях водеща роля има и Римокатолическата черква. А американски милиардери също заплащат на групите против аборти в Европа десетки милиони долари, с цел да повлияят на политиката и законодателството.

Базираната в Ню Йорк WYA прехвърля 644 000 $ на своите филиали в Европейски Съюз сред 2012 и 2017 г. През същия интервал тя получава 1.86 млн. $ от фондацията „ Киароскуро “ на Шон Филер, католически милиардер, който поучава Тръмп за предизборната му акция през 2016 г. Освен това той получава 571 000 $ от друга консервативна група - фондация " Джон Темпълтън ".

Офисът на WYA в Брюксел има трима упълномощени лобисти, които са похарчили 45 000 евро предходната година и които са организирали конференция на тематика " Добро ръководство " в Народното събрание на Европейски Съюз през юли тази година. Организацията има клонове в Австрия и Хърватия и твърди, че има 300 000 членове по целия свят. За да се причислят, хората би трябвало да подпишат онлайн харта, в която индиректно се отхвърля правото на аборт. Политиката на Европейски Съюз в това отношение е друга, само че това не пречи WYA да получи 63 000 евро безплатни евросредства по програмата „ Еразъм “ през последните години.

Базираният в Аризона Алианс за отбрана на свободата разполага с 8.4 млн. $ за своите европейски филиали през последните пет години. Той получава около 228 млн. долара отчасти от фондация „ Ричард и Хелен де Вос ” и от фондация „ Принс ”. Семейство Де Вос има тесни връзки с Тръмп, Бетси де Вос е министър на образованието при Тръмп. Семейство Принс също има връзки с Тръмп. Ерик Принс, ръководител на фондацията, е брат на Бетси де Вос. Той е създател и на някогашната американска компания за сигурност " Блекуотър ".

 

РАВНОСМЕТКА

Около 21 религиозни мозъчни тръста, неправителствени организации и други субекти понастоящем харчат от 2.1 до 3.1 милиона евро годишно, лобирайки в Европейския парламент и Европейската комисия против абортите, ЛГБТИ права, ембрионичните проучвания и евтаназията, според регистъра за бистрота на Европейски Съюз. Повечето от тях идват от Австрия, Белгия, Франция, Полша, Испания или Швейцария. Ватиканът е най-големият самостоятелен лобист.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР