6-и септември е една от най-светлите и най-важните дати в

...
6-и септември е една от най-светлите и най-важните дати в
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Съединението е единствената изцяло успешна българска акция

6-и септември е една от най-светлите и най-важните дати в новата българска история, а Съединението - евентуално най-успешната българска акция в най-новата ни история. Това сподели пред БНР президентът Петър Стоянов.

„ Актът на съединението е първото общо българско дело. Всички български жители по това време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че даже по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с експлоадирането на въстанието. Обратно - в навечерието на Съединението българският народ е обединен, както в никакъв случай ", уточни Петър Стоянов в празничното издание на предаването " 12+3 " от Пловдив.

Чрез една безкръвна гражданска война, посредством един обществен напредък България усилва своята територия от 63 на 96 хиляди квадратни километра, означи още Стоянов. Това увеличение на площта с акта на Съединението по думите му е повече, в сравнение с вследствие на идващите 4 войни, които водим.

Пловдивчани са били наясно - с цел да се сплоти България, те е трябвало да дадат една мъчителна жертва: правото да се назовават столичани, сподели още Петър Стоянов. Преди Съединението цветът на българската интелигенция живее в Пловдив, по-късно обаче нещата радикално се трансформират, добави той.

Не са лесни аналогиите с днешния ден. Тогава българската политическа класа е била напълно наясно със своя народен блян и не е имало никакво съмнение, счита президентът Стоянов.

„ В резултат на Съединението - Русия е срещу Съединението, българският народ за първи път схваща, че нашите национални ползи не всеки път съответстват с националните ползи на Русия, а това е геополитическо изобретение. До Съединението в България не е позната думата русофоб, всички са русофили и това е напълно естествено. "

Съединението слага този толкоз значим въпрос, който не е решен и до през днешния ден - отношението на българското общество към Русия, посочи Петър Стоянов.

„ Това отношение, изключително през последните години, се люшка от извънредно раболепство до извънредно отричане. И двата метода приказват за прочут комплекс. Ние, българите, е извънредно време да имаме едно ясно, сдържано и почтено отношение към Русия, в основата на което да стои осъзнатият български народен интерес. "

Съединението е единствената напълно сполучлива българска акция, в никакъв случай повече ние не реализираме такова национално обединяване и подобен безапелационен триумф, акцентира Петър Стоянов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР