6 български организации с проекти за над 1,7 млн. евро

...
6 български организации с проекти за над 1,7 млн. евро
Коментари Харесай

Набират проекти за финансиране от европейската програма „Евро-Средиземноморски басейн“ 2021-2027

6 български организации с планове за над 1,7 млн. евро аплайваха по първата покана

Започва втори банкет на планове за финансиране от европейската стратегия за транснационално съдействие „ Евро-Средиземноморски басейн “ 2021-2027 (Евро-МЕД). В тази връзка Министерството на районното развиване и благоустройството, в съдействие със Секретариата на програмата, провежда информативен ден за оповестената втора покана за тематични планови оферти. Събитието ще се организира от 10:00 до 13:00 ч. на 27 юли 2022 година в отдалечен формат. Желаещите да вземат участие би трябвало да попълнят регистрационната форма на интернет адрес.

Целта е евентуални сътрудници от България да бъдат осведомени за задачите и опциите за присъединяване, изискванията за допустимост на плановите оферти, подбора на сътрудници, процеса на кандидатстване и други тематики, свързани с поканата. По нея ще бъдат подкрепени взаимни планове в четирите тематични области на Евро-МЕД: „ Иновативна стопанска система “, „ Природно завещание “, „ Зелени жилищни площи “ и „ Устойчив туризъм “. Крайният период за подаване на планови оферти е до 27.10.2022 година Партньори по тях могат да бъдат локални, районни или национални органи, университетски организации, неправителствени организации, бизнес асоциации, предприятия и други

Програмата обезпечава 80% финансиране на всеки план, в допълнение 15% са национално съфинансиране и 5% от бюджета би трябвало да бъдат личен принос на участниците.

Първата покана беше оповестена в интервала февруари – юни т.г. По нея се набираха планове за действия в региона на институционалния разговор – с бенефициенти районни и национални обществени органи. Подадени бяха 13 оферти със 117 колегата от всички участващи страни. От България вземат участие 6 организации с общ бюджет над 1,7 млн. евро. Проектите целят възстановяване на координацията сред обособените планове в другите тематични посоки на програмата и основаване на осведомителни мрежи с оглед сполучливо консолидиране на резултатите в практиката и обществените политики. Дейностите са с рамков темперамент, ориентирани към бъдещите тематични планове целта на програмата в региона на нововъведенията и околната среда. Съфинансирането от ЕФРР е в размер на 80%. В момента плановете са в стадий на оценяване, който се чака да завърши през втората половина на септември, а осъществяването им да стартира през месец ноември 2022 година

Програма Евро-МЕД обгръща 69 региона от равнище 2 (NUTS 2) в 14 страни и е с бюджет 294 млн. евро. Подкрепя съдействието през средиземноморските граници и дава средства за планове, създадени и ръководени от обществени администрации, университети, частни и цивилен организации. Обединява сътрудници от 10 страни – членки на Европейския съюз (България, Кипър, Хърватска, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания), както и четири страни кандидат-членки – Албания, Черна гора, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина. България взе участие с цялата си територия в програмата.

Програмата поддържа действия, ориентирани към развиване на нови технологии, преход към кръгова стопанска система, понижаване на риска от бедствия, опазване на биоразнообразието, зелени жилищни площи, поощряване на резистентен туризъм и поддръжка на съдействието.

Функциите на Национален орган за България се извършват от дирекция „ Управление на териториалното съдействие “ в Министерство на районното развиване и благоустройството.

Допълнителна информация може да бъде открита на, и на програмата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР