6 700 000 българи ще могат да гласуват на предстоящите

...
6 700 000 българи ще могат да гласуват на предстоящите
Коментари Харесай

В навечерието на изборите: Остава проблемът с назначаването на комисии за COVID секциите

6 700 000 българи ще могат да гласоподават на идните парламентарни избори на 4 април, по данни от предварителните изборни описи, оповестиха от Централната изборна комисия. 6895 са претендентите за народни представители.

У нас ще има 11 983 стационарни секции, в 9398 от тях ще има опция и за машинно гласоподаване. Има подготвеност за основаването на 409 преносими секции за хора под карантина или изолираност, а 88 ще бъдат разкрити в лечебни заведения за приетите в болница с COVID-19 българи.

В чужбина ще бъдат разкрити 465 секции, като повече от половината са получили своите изборни бумаги.

„ Най-големият проблем е назначението на комисии в Коронавирус секциите. Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Нека да оферират всички, които са изкарали вируса и са доброволци, призна представителят на ЦИК Димитър Димитров.

Продължава работата по образуването на мобилни секции в цялата страна. Към момента не съществува опция хората, карантинирани в последните три дни, да могат да гласоподават.

2450 са техническите лица, които ще обслужат транспортната скица и логистиката към разполагането на машините за гласоподаване. От ЦИК прецизираха, че всички са тествани от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да няма подозрение в тяхната надеждност.

На страницата на ДАЕУ е оповестен отчет на трите институции за одитирането и узаконяването на машините за гласоподаване, както и решението на трите институции, че инспекцията им е открила, че машините, които са тествали дава отговор на заданието в публичната поръчка и на техническите параметри, заложени в ЦИК.

35 български медии и общо 209 публицисти са упълномощени за отразяването на вота. Пет интернационалните медии също са получили позволение - Агенция Франс Прес, „ Ройтерс “, АП, „ Ал Джазира “ – английският вид, както и македонската телевизия „ Канал 5 “.

28 неправителствени организации ще следят изборите, упълномощени са 3401 наблюдаващи. Пет социологически организации ще са получили позволение да вършат „ екзит пол “ изследвания, като 1400 души ще са ангажирани с тази активност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР