6,7% е ръстът на приходите от нощувки на български граждани

...
6,7% е ръстът на приходите от нощувки на български граждани
Коментари Харесай

С 6,7% нарастват приходите от нощувки на български граждани за периода юни-август 2018 г.

6,7% е растежът на приходите от нощувки на български жители в местата за настаняване с 10 и повече кревати за интервала юни-август 2018 година в съпоставяне със същите месеци на 2017 година Това сочат данните на Национален статистически институт, в които още не е включена статистиката за септември, за който наклонността през последните години демонстрира, че е доста мощен месец за туризъм.

От юни до август в това число приходите от българи в местата за настаняване с 10 и повече кревати са над 154 130 071 лева За този интервал са пренощували 1 339 177 българи, което е растеж от 1,9% по отношение на същия интервал на предходната година.

Фактът че, приходите от нощувки порастват с по-висок ритъм от броя на нощувките, е доказателство, че от ден на ден наши сънародници се насочват към местата за настаняване от по-висок клас в България, разяснява министър Николина Ангелкова. Данните удостоверяват това - отседналите в места за настаняване с 4 и 5 звезди български жители нарастват с близо 11% по отношение на интервала юни–август 2017.

Усилията на Министерството на туризма, ориентирани през последните три години към промотиране на опциите за отмора навътре в страната, дават доста добър резултат, свидетелства и статистиката. Информацията от Национален статистически институт демонстрира, че през интервала юни-август 2018 година българите са почивали освен по Черноморието, само че и в цялата страна. Около 41% от нашите сънародници са избрали морска отмора в България, към 59% са били в хотели и места с над 10 кревати навътре в страната.

Най-предпочитано за отмора през лятото е Южното Черноморие – близо 23% от отседналите българи са избрали почивка в област Бургас. Област Варна е предпочетена от 11% от всички, отседнали в страната, а област Добрич от 6,9%. Извън морските най-популярни за българите са били дестинациите за културен, СПА и планински туризъм.

В област Благоевград през лятото са били 7,7% от отседналите българи, в област Пловдив – 7,5%, в столицата- 5,9 на 100, в област Смолян - 5%, в Софийска област- 4,7%, в област Пазарджик- 4,4%, в област Велико Търново- 3,2%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР