5G + X е новото електричество. Така описа Гуо Пинг

...
5G + X е новото електричество. Така описа Гуо Пинг
Коментари Харесай

Кой ще е световният ИТ лидер на бъдещето не е правилният въпрос

5G + X е новото електричество ". Така разказа Гуо Пинг задаващата се огромна смяна освен в връзките, а и във всеки аспект на живота. Думите са на ротационния ръководител на борда на " Хуауей " от речта му на основната сцена при откриването на международната среща в Лисабон на водещите компании в интернет. За разлика от релативно тесния кръг, в който се ражда Web Summit в Дъблин през 2009 година този път в португалската столица се бяха събрали над 70 000 гости и бизнесмени от 163 страни.

Наричат Web Summit още най-хубавият софтуерен конгрес на годината, а този път още първоначално се видя, че този бранш е към този момент в нова фаза на развиване. Преди Пинг по видео връзка приказва Едуард Сноудън, който през 2013 година разкри по какъв начин американските спецслужби наблюдават посредством осведомителните канали милиони хора по света и в страната си. Разкритието му провокира вълна от закони и регулации, опитващи да защитят персоналното пространство на потребителите и ползите на бизнеса.

Показателно е, че в Лисабон измежду близо 1200 лектори бяха освен президентът на " Майкрософт " Брад Смит, само че и еврокомисарят Маргрете Вестагер, водещият от страна на Европейски Съюз договарянията за Брекзит Мишел Барние и Британи Кайзер, някогашният началник на Cambridge Analytica.

На диалозите в Лисабон (често много гневни) неизбежно стана дума и за ролята на обществените мрежи, подправените вести, дезинформацията и операциите.

 Хиляди следят на екрани в експо центъра изявленията на централната сцена. Тя е в постройката зад тях и побира над 24 000 души.
© Петър Карабоев

Хиляди следят на екрани в експо центъра изявленията на централната сцена. Тя е в постройката зад тях и побира над 24 000 души.

Усещането в залите за лекции и диспути по тези въпроси беше, че на сходни старания за конструиране на измислени и постоянно рискови действителности би трябвало да се слож икрай, в това число посредством нови регулации и търсене на отговорност от притежатели и ръководители на водещи международни компании за такива мрежи като " Facebook " и " Алфабет ". Неизбежно участваха и диалозите за криптовалути и налози върху интернет компании.

Пинг обаче приказва за друго - за задаваща се смяна, която първоначално метафорично свърза с разтърсващия резултат от превръщането посредством главно на Томас Едисън на електричеството в революционен източник на сила. Под " +Х " президентът на " Хуауей " има поради всички технологии - известни, в разработка и тези, които ще се появят в бъдеще - които ще се свържат с информационни мрежи от пето потомство. Изкуствен разсъдък, добавена или виртуална действителност, " умни " градове, домове и устройства - всичко това е свят, в който човечеството към този момент навлиза. " Разгръщането на достъпн исрещу възнаграждение 5G мрежи се случва по-барз оот очасваното - към този момент 40 оператори в над 20 страни оферират тази услуга. Прогнозираме до края на годината да има най-малко 60 комерсиално налични 5G мрежи ", разясни той.

Няколко дни преди него Ронан Дън, основен изпълнителен шеф на поделението за потребителски артикули на американската компания Verizon, сподели същото. По думите му - а това са казвали и различен итехни сътрудници - 5G технологиите ще трансформират освен международната стопанска система, само че и обществото. " 5G не е просто следващото G, това има потенциал да трансформира нещата радикално. Имаме опция да използван в несравнимо по-големи мащаби технологиите в интерес на обществото. "

 Гуо Пинг, ротационният ръководител на борда на
© Associated Press

Гуо Пинг, ротационният ръководител на борда на " Хуауей ", на форума в Лисабон.

Тази смяна, несъмнено, отива доста надалеч оттатък смарт телефоните и мобилните устройства. Също по този начин, несъмнено, за тази гражданска война първо са нужни експерти, разработчици, изпитатели и на Web Summit 2019 това се видя изключително ясно. Всички водещи компании на Запада и Азия бяха фокусирали вниманието си върху показване на опциите си за такива хора и търсеха стартъп центрове и платформи, както и реакцията на потребителите.

Любопитното в Лисабон беше и това, че въпреки да бяха събрани съперници, някои от които с великански благоприятни условия, в големите халети на експо центъра не се усещаше напрежение или политически проблеми. По принцип това може да се види или чуе на стотиците срещи на бизнеса при закрити порти в специфичните зали. Но на някои от тях, на които участва представител на " Дневник ", духът бе по-скоро на почит пред мащаба на задаващата се смяна с 5G, тъй като всички осъзнават, че няма по какъв начин един състезател или една страна да я господства.

Има и много натурализъм - ръководители на водещи компании споделиха, че много неща за новата информационна ера са към момента в напълно начален етап и би трябвало да се върви напред деликатно, в това число с цел да няма стрес за потребителите. Китайски компании също по този начин са наясно, че им предстоят сложни години, само че и нови благоприятни условия, в случай че Съединени американски щати форсират комерсиалния спор и продължат изолирането от американски чипове, стратегии, операционни системи, експерти.

В " Хуауей ", да вземем за пример, не заобикалят тази тематика, само че и нямат какво ново да прибавят за връзките си с " Google ", като се изключи че и те, и компанията на Лари Пейдж и Сергей Брин желаят да вършат бизнес, само че Вашингтон не им разрешава. Продължават обвиняванията на администрацията на Доналд Тръмп, че това е компания, която може да създавде проблеми за националната сигурност на Запада и Австралия и Нова Зеландия го последваха. Но в Европа и Канада държавните управления избират да разискват терзанията си с китайските софтуерни компании, да чакат отговори на въпросите си, да се подсигуряват с краткотрайно уединяване на техни устройства единствено от деликатни за защитата мрежи и да одобряват на своя територия техни поделения, работещи по стандартите на Европейски Съюз.

 Винаги има място за изненада измежду павилионите - стилните марки не са първото, което човек чака да срещне на Web Summit.
© Петър Карабоев

Винаги има място за изненада измежду павилионите - стилните марки не са първото, което човек чака да срещне на Web Summit.

Преминаването към 5G средата ще е през хибридни етапи. В тях също ще има опасности, идващи отвън софтуерния бранш - да вземем за пример, накъсване на международния интернет или на екосистеми от устройства и стратегии на самобитни острови. Между тях отново ще има връзка, само че ненапълно избор и на потребителите ще е да опитат да излязат от нормална за тях среда и да пробват нещо ново. Може би ще се разобароват, само че може би ще открият, че новата екосистема им разкрива информация, източници и услуги, за които до момента не са знаели.

Това важи за китайски марки и компании, които на този не изключително сигурен стадий имат задоволително ярки мобилни и други устройства и в идващите 5 години влагат милиарди долари в облачни услуги и усъвършенстване на мобилните устройства и приложения.

Съвсем прост образец - в случай че едно приложение под " Андроид " желае да заеме 64 МВ от паметта на смарт телефона ти, те са единствено 2 МВ, в случай че то е в облак, където и автоматизирано се обновява и потребителят постоянно има най-актуалната версия. При информационни мрежи с висока скорост няма разлика във времето за отваряне и работа на приложението, сподели семинар на " Хуауей " в Португалия. Със сигурност това са тествали и техните съперници и най-вероятно са стигнали до същия извод.

Друга наклонност, обрисувана в Лисабон, бе че се работи за превъзмогване на " стените ", които към момента разделят обособени устройства. Това пречи на добиване на оптималните улеснения от потреблението на смарт телефон, смарт часовник, интерактивен тв приемник или " образован " автомобил. (В България в последно време това постоянно се чува от набиращата скорост акция 1+8+N на " Хуауей ", за която компанията има още какво да споделя и изяснява.)

Трета от многото тематики бе " агрегирането " на мобилни приложения. Иначе казано, основаване на такива стратегии, които да правят по едно и също време - или да събират на една платформа - всички приложения за пътешестване, да кажем. Така не се постанова да се конфигурират и отварят 5-6 и повече приложения при пътешестване в чужбина - за резервация на полет, хотел, ресторант, наемане на кола, инспекция какво са времето и обменният курс на локалната валута и така нататък

Пади Косгроув, създателят на Web Summit, също сподели в Лисабон, че Китай е едно от местата с максимален растеж на свои представители във форума. Но на някои от панелите по 22-те подиуми в португалската столица се чу, че вложителите са привлечени освен от бързата облага (нещо, за което нерядко е упреквана Силициевата долина). В момента бизнесът е равлъннуван от опциите, само че и по-предпазлив за задачите, които си слага.

 Една от 22-те подиуми за прецентации и лекции. Темата е по какъв начин да изберем верния глас за нашето устройство, тъй че да не се изгуби измежду хиляди безлични известия към нас и да го създадем по този начин, че да укрепи марката ни.
© Петър Карабоев

Една от 22-те подиуми за прецентации и лекции. Темата е по какъв начин да изберем верния глас за нашето устройство, тъй че да не се изгуби измежду хиляди безлични известия към нас и да го създадем по този начин, че да укрепи марката ни.

Големият им въпрос в този момент е не " Кой ще е следвщият световен водач ", а към какво бъдеще се движим и то освен в ИТ бранша и къде ще са новите му центрове.

Лисабон даде единствено дребна част от отговорите, само че заслужава внимание и усилието на домакините за привлекат и провеждат - не напълно съвършено, само че напълно задоволително - този конгрес. За да посрещнат и да опитат да задържат Web Summit за идващите 10 години управляващите вложиха към 11 млн. евро в възобновяване и разширение на част от зоната на Световнот оизложение от 1998 година Предполага се, че оперативните разноски са най-малко 5 милиона евро, само че пък градът завоюва много - всички хотели бяха цялостни до дъно при междинни цени към 150 евро на вечер, а от жилищата чартърен жителите на лисабон евентуално са спечелили към 3.6 млн. евро. Португалската ресторантьорска асоциация пресметна авансово, че в зоведенията евентуално ще останат 61 милиона евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР