592 илача, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки

...
592 илача, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки
Коментари Харесай

Стотици лекарства за тежки болести изчезват от аптеките

592 илача, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки заболявания, са на път да изчезнат от щандовете на голяма част от аптеките в страната.

Причината е, че Касата има намерение да ореже двата лв. за обработка на всеки от протоколите и рецептите за тях, които сега им превежда. Очаква се предлагането за това орязване да бъде прегледано на съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК през днешния ден, написа Монитор.

Аптеките, регистрирани на територията на страната, са 4323, като единствено 2492 от тях имат аптечен програмен продукт и работят с Касата, изясни Аделина Любенова – специалист във Висшия съвет по фармация. От въпросните обекти обаче единствено малко над 1000 оферират така наречен „ скъпоструващи медикаменти “. Те са реимбурсирани изцяло от хазната и са за изключително тежки болести, измежду които онкологични, автоимунни и редки заболявания. Ако бъде въведена мярката, половината от тези аптеки ще спрат да оферират илачите и ще останат едвам към 500-550 обекта в цялата страна, където те ще могат да бъдат намирани, сигнализира ръководителят на Асоциацията на притежатели на аптеки Николай Костов.

По калкулации на НЗОК в случай че въпросните 2 лв. за обработка на протоколите и рецептите не бъдат превеждани на аптеките, финансово-осигурителната институция ще пести годишно към 16 млн. лв.. Така можело парите да се пренасочат към други пера, да вземем за пример за закупуването на нови скъпоструващи медикаменти. Като отплата за отнемането на тласъка Касата планува да даде опция на аптеките да надчисляват до 5% надценка на медикаментите, които реимбурсира отчасти и са на цена до 10 лв..

В същото време обаче в случай че се осъществен прогнозите, че половината от аптеките, предлагащи скъпоструващите илачи, се откажат да ги продават, най-засегнати ще бъдат хората от дребните градчета и селата.

Аптеките в обитаемоте места с по 500-1000 индивида няма да извършват предписания за скъпи медикаменти, защото те нямат огромни облаги, само че и значително от огромните вериги също ще откажат да доставят и отпускат тези лекарства, безапелационна беше Аделина Любенова.

Тази прогноза удостовери и Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки, като акцентира, че казусът ще засегне изключително остро дребните обитаеми места.

И сега мъчно човек може да си вземе безплатното скъпо лекарство, реимбурсирано от НЗОК. Колегите просто отхвърлят да ги зареждат, тъй като от една страна е прекомерно трудоемко, а от друга не е финансово преференциално да ги дават. За да ги обезпечат на пациентите, те първо би трябвало да ги заявят от складовете, да ги платят и да ги заприходят под специфичен код. След това би трябвало да обработят протокола и рецептата, преди да ги дават на болния, а по-късно да попълнят още куп документи, с които да се отчетат пред касата. Накрая, тя им възвръща платената сума, а за труда им брои по 2 лв..

Върху тези медикаменти не се поставят надценки за разлика от по-евтините, които се отпускат без или с елементарна рецепта.

След като човек няма възнаграждение или то е несъответстващо, ясно е, че няма тласък да го прави, безапелационен беше Николай Костов. Магистър-фармацевтът описа, че в Германия да вземем за пример за обработка на протокол и рецепта единствено за една опаковка реимурсирано скъпо медикаменти се заплаща 8,35 евро, тъй като се счита, че това е високоотговорна активност.

Заради този проблем само за четири месеца повече от 30 аптеки, които работеха с НЗОК освен отхвърлиха контракти, само че и затвориха, твърди пък Аделина Любенова.

Те са освен в Северозападна България, който е най-бедният район в страната, само че и в Южна България, където популацията е с по-висок стандарт на живот

От ноември до в този момент са затворени три аптеки в Благоевградска област в отдалечени от регионалния град селица, описа Константин Качулев, ръководител на районната гилдия на Българския фармацевтичен съюз.

Като удар върху хората, наранени от изключително тежки болести,

които изискват непрекъсната лекарствена терапия, дефинираха отнемането на тласъка от 2 лева от Пациентски организации „ Заедно с теб “.

Той ще се отрази най-тежко върху бедното население в дребните градове, защото ще се постанова да се пътува до регионалните градове, с цел да се набират животоспасяващи медикаменти, сподели ръководителят на организацията Пенка Георгиева. Имам информация, че концепцията за лишаване на 2 лева отново ще бъде стартирана пред надзорниците на НЗОК. Факт е, че без този финансов тласък дребните аптеки ще спрат да доставят тези медикаменти. Това цели изкуствено ориентиране на пациенти към огромните градове, тъй като допускам, че има сделка, съгласно която огромните аптечни вериги ще работят и без тази сума, сподели тя.

Георгиева стартира концепцията кметовете да отдават пространства без наем или на ниски цени и даже да поемат заплатата на фармацевти, които желаят да работят в дребни обитаеми места, отдалечени от огромните градове, с цел да не останат хората без лекарства./ Дунав мост

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР