59-годишният Бениамино Дзункеду, който навремето работел като овчар на остров

...
59-годишният Бениамино Дзункеду, който навремето работел като овчар на остров
Коментари Харесай

След 33 г. в затвора: Оправдаха овчар, задържан за тройно убийство

59-годишният Бениамино Дзункеду, който преди време работел като пастир на остров Сардиния, излезе на независимост след 33 години в пандиза в Каляри. Той беше оневинен за тройно ликвидиране,за което бил наказан незаслужено на доживотна присъда.

Съдиите от Апелативния съд оправдаха италианеца с формулата „ че не е направил закононарушението ". „ Това е краят на един призрачен сън ",коментира през сълзи Дзункеду.

 На 8 януари 1991 година трима животновъди в Синай, до Каляри –Джезуино Фада, синът му и техният пастир са убити с пушка един след различен от мъж с покрито с чорап лице. Свидетел на кръвопролитието е Луиджи Пина, на 29 година,който е ранен. Tой не съумява да каже нищо свястно пред следователите.Месеци по-късно млад служител на реда съумява да накара Пина „ да проговори ", и по този начин той „ разпознава " Дзункеду, по това време 27-годишен пастир, като причинител на закононарушението. В негова отбрана не проработва даже алибито му – през въпросната вечер бил у своя другарка и сина й неработоспособен, само че управляващите не одобряват това като доказателство за непорочност.

Дзункеду е човек без обучение и с не изключително положителни юристи, по този начин е наказан на пожизнен затвор, а като претекст се показва съществуването на кавги сред овчарите. Никога до момента не е признавал да има виновност, постоянно е твърдял, че няма нищо общо. Едва преди осем години си намира нов юрист –младия Мауро Трогу.Той стартира да събира нови доказателства за невинността на наказания, обръща се за поддръжка и към Радикалната партия, провежда начинания в негова отбрана, учи усърдно документите. Представя искане за освобождението му. В поддръжка на Трогу се притичват и други юристи, събират се още доказателства, които наподобяват доста постоянни за отбраната на овчаря.

Предположенията са,че година преди тримата да бъдат убити, те имали пререкания с бандити, отвлекли бизнесмена Джовани Мурджа, за който съумели да получат откуп от 600 млн.лири (около 300 хил.евро).

Новият юрист на Дзункеду съумява да извоюва преразглеждане на делото на клиента си, по този начин през последните месеци той излиза денем на независимост.Преди това е имал позволение да работи от сутринта до обяд в бар в Каляри. Винаги бил пандизчия за образец. 33-те години зад решетките обаче са отпечатани върху изстрадалото му лице, липсват му и зъби. В последна сметка на 26 януари беше дефинитивно оневинен и по този начин се постави точка на правосъдната му авантюра.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР