59-годишен мъж е починал, след като е бил блъснат от

...
59-годишен мъж е починал, след като е бил блъснат от
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 30.01.2023 г.

59-годишен мъж е умрял, откакто е бил блъснат от движещ се на заден ход микробус в Пловдив. Инцидентът е станал на ул. „ Шипка “, а водачът на транспортното средство избягал. В хода на полицейското следствие лидерът е задържан в Благоевград. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Друг 53-годишен мъж умря след сборичкване в смолянското село Чокманово, оповестяват от Апелативна прокуратура. Инцидентът е станал в събота сред 10:00 и 18:00 ч. Тогава жертвата и негов другар се черпили с алкохол в къщата на техен прочут. Между тях обаче зародил спор, при който двмата посетители се сбили - единият нанесъл удари по тялото и главата на другия, което имало съдбовни последствия. Пребитият мъж е умрял от пострадванията си. 49-годишният причинител на злодеянието избягал и часове наред е търсен от органите на Министерство на вътрешните работи, като по-късно е открит и арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Същият е неведнъж осъждан за обири, обир и палеж, като някои от закононарушенията са осъществени при изискванията на рисков рецидив. В досието си има общо 14 присъди. Предстои Окръжна прокуратура – Смолян да внесе искане в съда за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на него.

Гастролиращ лъжец излъга баба да му даде над 3000 лв.. Жената повярвала, че са за “важни документи “, само че получила... празни тетрадки. След 10-дневно следствие криминалисти от Пещера и Пазарджик разкриха 35-годишния създател на телефонната машинация, който е от Каспичан. Той се обадил на 66-годишна жителка на Пещера, представяйки се за неин непосредствен и изискал помощ под формата на парична сума. Тя щяла да бъде употребена за документи, след което парите щели да ѝ бъдат върнати. Жената предала на чужд мъж, който пристигнал пред жилището ѝ сумата от 3100 лв.. В подмяна той ѝ оставил запечатан плик. Задържаният е в ареста на РУ-Пещера, а по отношение на него се води досъдебно произвеждане.

29-годишен е арестуван за палеж на две коли в Хасково, оповестяват от ОД на Министерство на вътрешните работи. Мъжът е остарял познайник на полицията, а очевидци са разпитани пред арбитър. Таксиметров автомобил „ Дачия “ беше разпален на 18 януари в квартал „ Орфей “. Пожарът засегна и друга кола, паркирана наоколо. В края на ноември предходната година беше опожарен „ Опел “, паркиран на улица „ Панорама “. Тогава на незабавния телефон бе подаден сигнал, че мъж пали една от гумите. Горящият автомобил потегли на самоход и се удари в паркиран „ Форд “, който изгоря отчасти.

======================================

Необичайна галерия показва пред феновете на изкуството 94-годишният художник Борис Резов - доайен измежду пазарджишките майстори на четката. Тя е подредена в изложба " Георги Машев ". Включва 30 картини, рисувани с темперни бои. Темата е извънредно обществена. Преди дни се състоя формалното разкриване на екпозицията. Приятели, сътрудници и посетители на събитието подвигнаха тостове с чаша вино за здраве и креативно дългоденствие на създателя. Художникът Борис Резов е роден през 1929 година в Пазарджик. Обича родния си град и избира да показва творчеството си точно в него, само че през годините е правил изложения и в София. Много от творбите му са част от сбирки в страната и чужбина. Не стопира да рисува и до през днешния ден. За себе си създателят споделя, че неговата академия е художникът Димитър Казаков-Нерон, с който го е свързвало топло другарство и от който е повлиян във възгледите си за изкуството.

=====================================

Регионалната библиотека в Смолян разгласи самодейност за търсене и предпазване на остарели фотоси, запечатали разнообразни интервали от историята на Родопите. Идеята е да се сътвори фотоархив, който да илюстрира и добави цифровата библиотека, разяснява Светлана Хаджиева, шеф на Смолянската библиотека. Институцията, съхраняваща най-богатия фонд от книги и периодически издания в област Смолян, чака от читатели и родопчани да изпратят сканирани фотографии от предишното на района, разказващи за традициите, културата, фолклора, образованието и други Предвижда се през октомври да се показа и галерия със събраното. „ Паметта на Родопа планина “ е виртуален списък, в който Регионалната библиотека съхранява книжовното завещание на Смолянска област, започвайки с цифровизация на вестници, списания и книги от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

==========================================

Фитнес площадки навън ще бъдат направени в още 12 села в община Стамболово. Прогнозната стойност на оповестената поръчката е 150 000 лева без Данък добавена стойност, а офертите на претендентите ще бъдат отворени на 20 февруари. В нея са включени селищата: Стамболово, Балкан, Войводенец, Гледка, Долно поле, Долно Черковище, Жълти бряг, Зимовина, Лясковец, Маджари, Силен и Поповец. Фитнесите навън ще се простират на по 55 кв. м., и ще са снабдени с велоергометър, кростренажор, смесен апарат за разпъване на кръста и различен за коремни преси, пейки, кошчета, както и ударопоглъщаща настилка. В края на 2022 година от общината оповестиха поръчки за фитнес площадки и в други 8 села: Долно Ботево, Голям извор, Малък Извор, Кралево, Рабово, Пчелари, Светослав и за детска площадка в Бял бунар.

============================================

Реновират постройката на „ Старата община “ в Асеновград. В момента там се обитават Туристическия информативен център и Обредния дом. Предвижда се ремонт на канализацията, отводняване на пространството към постройката, възобновяване на мазилката, замяна на входната врата и слагане на художествено осветяване. Интериорно ще се поправят компрометираните сектори по стените посредством изкърпване на мазилката, шпакловане, грундиране и боядисване. Ще бъде демонтиран остарелият окачен таван на част от II-я етаж, като ще се сложи нов. Общата стойност на ремонта се чака да коства малко над 260 000 лева

==============================================

Още три детски кухни отварят в община „ Родопи ". Те ще проработят в селата Първенец, Брестовица и Устина. Пунктове за храна за най-малките поданици на общината към този момент работят и в селата Крумово, Белащица, Брестник и Цалапица и обслужват общо към 80 деца. Всички родители, които желаят да се запишат за кухнята, могат да го създадат при шефовете на детските градини всеки работен ден. Дневното меню включва чорба, главно ядене и десерт. Готовата храна се получава от пунктовете в часовете от 11.30 ч. до 12.00 ч. всеки работен ден. Стриктно ще се следи да бъдат спазвани хигиеничните условия на РЗИ, оповестяват още от община " Родопи ".

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Живка Тодорова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР