58-годишният Стефан Въжарски от Дупница, който е осъден за убийството

...
58-годишният Стефан Въжарски от Дупница, който е осъден за убийството
Коментари Харесай

25 години след убийството на Иво Карамански! Как живеят децата му и от какво се страхуват

58-годишният Стефан Въжарски от Дупница, който е наказан за убийството на Иво Карамански, подаде молба за подмяна на наказването му затвор до живот с 30 година отнемане от независимост.

Зад решетките е към този момент 25 година и има официално право на такава подмяна, само че Софийският градски съд (СГС) му я отхвърли. Ако въпреки всичко замяната бъде направена, наказаният може незабавно да желае и предварително излизане на независимост. Двама съдии от Софийски градски съд и трима заседатели отхвърлят. В правосъдната зала прокурорът по делото също е срещу замяната. И представителите на Софийския затвор са срещу, тъй като Въжарски не се е поправил.


Убийството на Карамански става 5 дни преди Коледа - на 20 декември 1998 година към 2 ч след среднощ. 39-годишният мъж е убит пред очите на 13 души на ваучър във вила на ул. " Горска ела " в столичния кв. " Симеоново ". Въжарски, който тогава е на 33 година, убива Карамански с 2 патрона в главата, убива на място и водача му Драгомир Драгнев, а приятелите му Марин Маринов и Георги Чочов-Лестъра са ранени.,пише 24 часа

Иво Карамански има три дъщери от брачната половинка си Галина - Десислава, на 39 година, Ралица, на 37 година, и Александра, на 36 година От някогашната журналистка Нели Атанасова има наследник Иво, на 27 година

Свързахме се с най-голямата щерка Десислава, с цел да разберем по какъв начин живеят наследниците на Карамански 25 година след гибелта му. Тя живее в София, приключила е колеж по фризьорство и работи в шведска компания.


- Г-це Караманска, преди дни писахме, че килърът на татко ви желае да му бъде сменена доживотната присъда и вероятно по-късно да изиска и излизане на независимост. Съдът обаче му отхвърли. Чувствате ли се обезпокоени с майка ви и двете сестри от опцията Въжарски да излезе от пандиза?

- Да, усещаме се обезпокоени, както и братът на Драгомир Драгнев, който беше погубен с татко ми. Стефан Въжарски след края на делото и получената присъда съобщи, че ще излезе и ще си отмъсти на всички, които са го прецакали. В годините никой не чу и не разбра той да съжалява за това, което е направил. Тази опасност е отправена още преди 25 година Смятаме, че

той е един всеобщ палач


Този човек е една сериозна опасност освен за нас като пострадали, а и за цялото българско общество. Удовлетворени сме от решението на съда да не почете молбата за подмяна на присъдата му и мощно имаме вяра в правотата на българското законодателство. Аз и моето семейство проучихме, че Въжарски много постоянно посещава психиатричната клиника към пандиза в Ловеч, и това единствено по себе си потвърждава, че той не изпитва страдание за действието си, а по-скоро агресира за възмездие.

Иво Карамански има три дъщери от брачната половинка си Галина - Десислава, на 39 година, до нея е Ралица, на 37 година, а вдясно е Александра, на 36 година От някогашната журналистка Нели Атанасова има наследник Иво, на 27 година

Иво Карамански има три дъщери от брачната половинка си Галина - Десислава, на 39 година, до нея е Ралица, на 37 година, а вдясно е Александра, на 36 година От някогашната журналистка Нели Атанасова има наследник Иво, на 27 година
- През годините желали ли сте да се срещнете с него очи в очи и да разговаряте? Какво желаете да му кажете?

- Да, имах предпочитание, дори и писмо му пратих, само че той отхвърли срещата. Исках да го погледна в очите и да видя и той по какъв начин ще ме огледа, откакто унищожи толкоз животи. Исках да го попитам дали съжалява, че и синът му ще страда поради неговото действие.


- Говорили ли сте с други очевидци на убийството, които са били в къщата в онази трагична нощ на 20 декември?

- Лично моето семейство не се срещало с никой от тях, само че посредством познати преди много години чух, че им е доста мъчно да се възстановят, откакто са станали очевидци на обществения разстрел на татко ми.

- Изминаха 25 година от убийството. Имате ли съмнения, че то може да е било поръчано от някого и Въжарски да е бил реализатор?

- Всичко е допустимо, само че това няма да ми върне бащата, който ми липсва всеки ден.

- Спомняте ли си по какъв начин и по кое време майка ви Галя ви сподели за гибелта на татко ви? Каква беше реакцията ви?

- Да, доста добре. Звъннаха на вратата към 5, 30 часа сутринта и всички помислихме, че баща се прибира. Мама стана да отвори и аз излязох след нея, само че единствено чух по какъв начин споделят: " Убиха Иво " и тя колабира. Аз бързо се върнах в леглото и споделих на сестрите ми какво се е случило. Когато мама пристигна да ни заяви, ни откри плачещи в леглата си и нямаше потребност от думи.

- Кажете ни по какъв начин живеят 25 година дъщерите и дамата на Карамански? Често ли си говорите за него? Кои са вашите най-ярки мемоари, които в никакъв случай няма да забравите?

- Живеем сплотено и с любов. Много незабравими и забавни случки сме имали с тате.

На последната ни Коледа дружно ни подари маймунка


и я донесе у дома. Много смях падна и наслада, само че единствено мама не беше щастлива, че би трябвало и маймуна да гледа с изключение на три дребни маймунки. Той доста държеше да сме образовани, да учим езици и да бъдем дами. Никога не ни е глезил и постоянно е държал да не сме лигли.

- Пазите ли и до момента някаква движимост, която свързвате с татко ви или пък като подарък от него?

- Да, имам едно мече - снежно бяло, което тате ми донесе от Америка, и то е на повече от 30 години.

- Слушате ли постоянно песните от албума му с Грета Ганчева?

- Да, слушаме го постоянно всички. Аз най-много в сложни и персонални мои моменти желая да му чуя гласа и си пущам интрото на parlapiupiano.

- Какво смятате, че сте наследили от татко си? Казват, че дъщерите наподобяват доста и на външен тип на бащите си. Така ли е и при вас?

- Визуално аз съм Иво Карамански в рокля. Така съм известна (смее се).

- Вероятно за майка ви е било извънредно мъчно да остане сама с три деца. Как се е справила?

- Не беше елементарно на майка, само че

тя съумя да ни отгледа и възпита

Получи голяма поддръжка от дядо ми Александър (баща на татко) и баба ми Рени (втората брачна половинка на дядо), както и от дядо ми по майчина линия.

- Случвало ли се е да се сблъсквате с отрицателно отношение поради основания облик на татко ви като кръстник на мафията?

- И още по какъв начин! Случвало се е да ме питат за какво съм пристигнала да работя в дадена компания, като имам милиони и отнемам различен в потребност да си изкарва прехраната, а аз нали съм с милиони и дъщеря на престъпник!

- Интересно е, когато се запознавате с някого и той разбере, че това е дъщерята на Иво Карамански, каква е реакцията?

- Когато се срещна с някого, нормално не се представям с семейството, само че постоянно има някой, който да те издаде. Основно с десните ръце на тате съм се запознавала.

- Поддържате ли връзка с негови другари?

- Старая се да не подкрепям, тъй като още ми е мъчно, въпреки и да минаха 25 години, да преодолея това, че за финален път целунах баща леден и никой от всички, които бяха правилни другари, не се обади да ни попита по какъв начин се оправяме.


- Много се приказва и написа за милионите на Карамански. Вероятно доста хора си мислят, че сте живели и живеете и в този момент в лукс, харчите пари, ползвате парцели. Как живеят през днешния ден наследниците на Карамански?

- Живеем в мир и съгласие. Всяка си гони ползите и си изкарва сама приходите.

- В какви връзки сте с брат ви Иво?

- С брат ми Иво сме в доста положителни връзки. Честно казано, не го бяхме виждали дълго време. Основно връзка поддържахме по телефона. Имахме доста прочувствена среща, когато пристигна на последния ми рожден ден.

Само като го

видях, се разплаках и

той ми бърса сълзите

Не го бях виждала след случая, който претърпя. Той е моят дребен брат. Ще направя всичко, с цел да заздравим връзката сред нас.

- Какво не знаят хората за татко ви?

- Че беше заслужен мъж и си държеше на думата. Имаше почитание към всички възрастни хора и освен. На това се опита и нас да научи.

- Кои са най-абсурдните неща, които сте чели и чували за него?

- Че е жив. Че си харчи милионите. Че се укрива в пещера с милионите и безчет още мечти.

- Може ли да го определите накратко - що за човек беше Иво Карамански?

- Татко, Тате, Тати!

източник 24 часа

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР