579 млади лекари от Медицинския факултет на Медицински университет-София днес

...
579 млади лекари от Медицинския факултет на Медицински университет-София днес
Коментари Харесай

``Когато влизам в някоя къща, ще бъде само за да лекувам болен`` - 579 абсолвенти от МУ София положиха Хипократова клетва |

579 млади лекари от Медицинския факултет на Медицински университет-София през днешния ден поставиха Хипократовата клетва. Тържествената гала се състоя по традиция в Зала 1 на НДК.

За да поддържат абитуриентите, на церемонията участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят Кирил Петков, министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, министърът на образованието акад. Николай Денков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров, посланици, шефове на лечебни заведения.

Във Випуск 2021 приключиха 274 българи, от които 53-ма са с отличен триумф, а трима са безспорни отличници и получиха премията „ Златен Хипократ “ от ректора на Медицински университет, акад. Лъчезар Трайков. Това са доктор Лора Петрова, доктор Цветан Тончев и доктор Владимир Йорданов.



Носителите на Златен Хипократ

Тях и сътрудниците им абитуриенти, ректорът приветства с добре пристигнали в „ …една общественост на познанието, на споделената отговорност, на взаимното доверие и колегиалност, на общите старания да създадем живота на хората по-добър във всяко едно отношение. “

Той ги прикани да останат в България, като акцентира на напъните, които университетът прави, с цел да стимулира младите да се развиват кариерно в границите на самото висше учебно заведение.



акад. Лъчезар Трайков, ректор на МУ София

„ Защото виждате сами, че страната ни и здравната ни система имат голяма потребност от вашия капацитет, от вашата помощ и сила “, сподели ректорът.

„ Днес медицината е приложно поле на най-сложни технологии, отдалечен контакт, цифровизация и изкуствен интелект, само че в тази действителност, скъпи сътрудници, в никакъв случай не забравяйте, че светът на болния човек е затворен в болничната стая и той всеки ден чака вас – лекаря, чака вашия глас, вашите окуражителни думи и вашите умения. Облекчавайте страданията му, търсете настойчиво диагнозата и лекувайте с опитност и състрадание. Вярвайте на пациентите си и се борете за живота им ”, съобщи в приветствието си проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет.



проф. Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет

Той акцентира и ролята на медиците в годините на международна пандемия, като благодари на доброволците, които в един от най-трудните интервали за страната ни, се включиха в грижите за болните в COVID-отделенията и демонстрираха отговорност и геройство, мощен дух, храброст и познания, преди още да са положили Хипократовата клетва.



Министър–председателят Кирил Петков разгласи, че се отхвърля от квалифицираната публична тирада и приказва за сложните избори, които човек би трябвало да прави, изключително когато от неговото решение зависят човешки животи. Той показа образец от персоналния си опит в акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров. 

В словото си президентът Радев акцентира значимостта на здравната специалност за обществото и за държавниците:

„ Едва ли управлението на университета си спомня различен случай, когато тук на дипломирането да участват по едно и също време президент, вицепрезидент, министър-председател, министри, народни представители и кмет на София… И това е явен знак, че здравето на българите и, изключително вероятността за професионалното развиване на младите български медици е във фокуса на страната “.



Радев подчертава върху развиването на образованието по медицина:

„ Искам да поднеса своята признателност към управлението и преподавателите от Медицинския университет-София, за това, че освен съумяват да запазят традициите на това остаряло, известно образователно заведение, само че и по най-хубавия метод съумяват да ги съчетаят с нови перспективни способи на образование, да разпростират мощни проучвателен стратегии, да притеглят студенти от целия свят “.

По традиция завършващият випуск съобщи „ Факела на човечността ” на представител на първокурсниците. За първи път този обред беше изпълнен тъкмо преди 6 години. Момичето, което първо получи факела тогава – Калина Стефанова, през днешния ден, към този момент като доктор Стефанова, го връчи на своите по-млади сътрудници с пожеланието да пазят хуманността в специалността.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР