57% от македонците ще гласуват "За" на референдума за смяната

...
57% от македонците ще гласуват "За" на референдума за смяната
Коментари Харесай

57% от македонците ще гласуват "За" на референдума за смяната на името и членство в ЕС и НАТО

57% от македонците ще гласоподават "За" на референдума за промяната на името и участие в Европейски Съюз и НАТО
Мнозинството от македонските жители желаят да бъде решен разногласието за името на Република Македония сред управляващите в Скопие и Атина и страната да се причисли към НАТО и Европейски Съюз.

Това сочат резултатите от социологическото проучване на Международния републикански институт /МРИ/. 57 на 100 от запитаните поддържат предлагането Македония да се причисли към Европейски Съюз и НАТО с новото име - "Република Северна Македония". Същият % считат, че изгодите от това участие оправдават промяната на името. Половината от участниците в изследването - 49 на 100 ще вземат участие в референдума на 30 септември. 22 на 100 считат да гласоподават "против" смяната на името.

"Колкото повече наближава този значим референдум за Македония, толкоз поддръжката за компромисно решение на разногласието за името, което ще открие вратите за участие в Европейски Съюз и НАТО, се накланя все по-силно към евроатлантическите институции", сподели Пол Макарти, който е районен шеф на МРИ.

Подкрепата за участието в Европейски Съюз продължава да се усилва. 83 на 100 поддържат присъединението на Република Македония към Евросъюза. 77% поддържат участието в НАТО.

Изследването на МРИ е извършено сред 28 юни и 15 юли тази година. В него са взели участие 1100 души на възраст над 18 години. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР