57-годишният Цин Ган, който стана един от най-младите външни министри

...
57-годишният Цин Ган, който стана един от най-младите външни министри
Коментари Харесай

Китай уволни Цин Ган като външен министър и върна на поста Ван И

57-годишният Цин Ган, който стана един от най-младите външни министри на Китай, когато пое поста през декември 2022 година след престой като делегат в Съединените щати, не беше виждан на обществени прояви от 25 юни насам.

 

От неговото министерство обявиха, че той е отсъствал от работа заради неуточнени здравословни аргументи, само че неналичието на подробна информация подхрани ураган от спекулации, припомня Ройтерс.

Едно от събитията, които Цин Ган пропусна, беше срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (ASEAN), на която вместо него участва Ван И.

 

Той ще бъде сменен от 69-годишния Ван И, който беше външен министър на страната сред 2018 и 2022 година, след което пое поста на първи посланик на Китай, което е над външния министър в йерархията.

Китайското външно министерство не отговори на искане за коментар по отношение на аргументите зад прекосяването, показва Ройтерс.

 

Смяната идва на фона на буря от интернационалните задължения и влошени връзки със съперничещата суперсила в лицето на Съединени американски щати, които връзки Пекин разказа като достигнали най-ниската си точка от установяването на дипломатическите връзки.

 

Двете най-големи стопански системи в света са в несъгласие по въпроси, в това число във връзка с Украйна и околните връзки на Пекин с Москва, търговски и софтуерни разногласия, както и във връзка с Тайван, демократичният, самоуправляващ се остров, който Пекин твърди, че е негов.

 

Междувременно Китай назначи Пан Гуншън за нов шеф на Народната банка на Китай (PBoC), заяви организация Синхуа.

 

Пан Гуншън, който беше заместник-управител на централната банка от 2012 година, ще размени И Ган, който управлява банката от 2018 година

 

Решенията бяха взети ето беше взето по време на четвъртата сесия на Постоянния комитет на 14-ото Общокитайско заседание на народните представители (NPC).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР