57 651 българи празнуват имен ден днес, 18 януари, когато

...
57 651 българи празнуват имен ден днес, 18 януари, когато
Коментари Харесай

57 651 българи празнуват Атанасов ден

57 651 българи честват имен ден през днешния ден, 18 януари, когато означаваме. На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася и други производни на Атанас.

Мъжете, носещи името Атанас или Наско са 44 930. Жените, които имат мотив за празник на са 12 721.

е в първия месец на годината, който националната статистика регистрира като месецът с най-вече са именици – повече от 781 хиляди българи честват.

, както и Антоновден, се чества също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се празнува и за помиряване на заболяванията. Пекат се питки, които се надупчват с вилица, с цел да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Според националните вярвания бележи средата на зимата, и след него тя си отива, за това тук-там се назовава и Среди зима, написа женското списание Hera.bg. Светецът е настойник на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, смъква дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква " Иди си Зимо, идвай Лято! ". Празника има и противовес - Летен, който се отбелязва на 5 юли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР