57,6% от фирмите в България са отчели намаление на приходите

...
57,6% от фирмите в България са отчели намаление на приходите
Коментари Харесай

Статистика: Бизнесът в България изглежда много затънал

57,6% от компаниите в България са отчели понижение на приходите от продажби на артикули и услуги през април спрямо март. За 32,1% от тях не е имало смяна в приходите и единствено 9,2% са отчели нарастване. Това гласят данни от специфична анкета на Национален статистически институт, направена измежду 3770 компании, съобщи в. " 24 часа ".
Всъщност нещата наподобяват и още по-зле, тъй като в същата анкета на Национален статистически институт, само че с въпрос за приходите през март по отношение на февруари, 53,5% от интервюираните споделиха, че имат спад по отношение на февруари т.е. на месечна база.
Най-голям спад на приходите през април регистрират в бранша на културата, спорта и развлеченията - 67,9% от компаниите в него имат намалели спрямо март доходи. Строителството и търговията с недвижими парцели са по-добре - надлежно 43,2 и 42,1% от компаниите в тези браншове се оплакват от намалели доходи. Те обаче бяха ударени доста съществено през март.
През април като цяло бизнесът усеща малко по-голям оптимизъм във връзка с запазването на активността на компаниите спрямо предния месец. През март 73% от мениджърите са предвиждали да могат да запазят личния състав си неизменен, до момента в който през април по този начин считат 80% от тях. Преди месец 25% от компаниите са се готвели да вършат съкращения, до момента в който в този момент това имат намерение да създадат единствено 17% от тях.
Много мощно обаче е ударен обичаен за България бранш - производството на рози.
Необрани масиви с маслодайна роза останаха в Пловдивския и Пазарджишкия район. Реколтата е богата, само че стопаните са обезверени, защото изкупната цена падна на 1,50 за кг, т.е. 1 лев по-малко на годишна база, въпреки че и това не е безусловно тъкмо. Розоварните изкупуват продукцията по 2 лв. за кг розов цвят, само че единствено в случай че имат прелиминарен контракт с тях. Ако нямат, цената пада на 1,50-1,60 лева Тази година притежателите на градини заплащат на берачите по 80 ст. за кг, предходната година даваха по 1 лев. 
Собствениците на розови градини не получават незабавно парите си, а оставят банкова сметка. Когато дестилериите платят на изкупвачите, те ще преведат средствата на производителите.
Зара Клисурова ръководител на Националния съюз на производителите на етеричномаслени култури, споделя, че ще се срещне със земеделския министър Десислава Танева и с ръководителя на парламентарната комисия по земеделие Мария Белова. След това Клисурова ще търси среща и със обществения министър Деница Сачева. Идеята ѝ е парите за обществените помощи да се обвържат с работа в селското стопанство по този начин, че хората от тържищата да вземат участие действително в акциите като розобера.
Още: " Бразилия за повторно с най-вече случаи на ковид на дневна база в света, в Южна Корея нещата се усложняват "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР