56% от огнестрелните оръжия на цивилни лица в ЕС са

...
56% от огнестрелните оръжия на цивилни лица в ЕС са
Коментари Харесай

Емил Радев: 56% от огнестрелните оръжия в ЕС са незаконни

56% от огнестрелните оръжия на цивилни лица в Европейски Съюз са противозаконни. В отговор на тревожната статистика и заканите за сигурността, които порастват на фона на комплицираната геополитическа обстановка в Европа, с еврорегламент вкарваме по-строги ограничения за проследимост на огнестрелните оръжия.
 
Това разяснява българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. В качеството си на докладчик той показа своето мнение по новото законодателство на съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент.
 
Промените са залегнали в оферти от Европейската комисия Регламент по отношение на ограниченията за импорт, експорт и пренос на огнестрелни оръжия, техните съществени съставни елементи и муниции, за осъществяване на член 10 от Протокола на Организация на обединените нации за огнестрелните оръжия. По досието работи и Комисията по интернационална търговия на Екологичен потенциал.
 
  " Новите правила ще затегнат контрола посредством по-строги условия за лицензиране, маркиране и водене на регистри, посредством координирани инспекции и оценки на риска. Целта е придвижването на огнестрелните оръжия да се наблюдава по-ефективно. Така ще се подсигурява, че те се употребяват единствено за позволени цели и ще се предотврати отклоняването им към черния пазар, откъдето минават в ръцете на нарушители и терористични организации ”, посочи Емил Радев. Според него с актуализирането на разпоредбите за импорт, експорт и пренос, също така, ще се понижи административната тежест за производителите, оръжейниците и законните притежатели на огнестрелни оръжия.
 
Представяйки препоръчаните промени пред сътрудниците си, докладчикът подчертава върху опцията за свързване на новата електронна система за лицензиране с към този момент съществуващите национални системи. По думите му по този начин всички предоставени позволения за импорт и експорт ще бъдат разполагаем в една централна база данни.
 
Емил Радев упорства да се затегне отбраната на персоналните данни и да се вкарат къси и ясни периоди във връзка с уведомяването от страна на способените органи за всяко обезсилване, прекъсване, изменяне или анулация на позволение за импорт или експорт, а също и за резултатите от контрола. С допълненията си към проекторегламента той предлага и опция за обжалване на решенията на способния орган в избрани случаи, както и нови разпореждания по отношение на доказателството за приемане, които биха подобрили проследимостта на доставките на огнестрелни оръжия.
 
Евродепутатите бяха единомислещи, че работата по новото законодателство не търпи отсрочване и припомниха данни, че 35 млн. от огнестрелните оръжия в Европейски Съюз са нелегално притежавани, а към 630 000 са вписани в Шенгенската осведомителна система като откраднати или изгубени.
 
Членовете на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи оцениха мнението на Емил Радев по модифицирания правилник като доста добра основа и верен метод за осъществяване на законодателните промени.
 
Отчетена бе ролята на превантивните ограничения и нуждата те да способстват освен за законното владение, само че и за виновното прилагане на огнестрелните оръжия.   
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР