56-годишният Сизар Сaйък е заподозреният в изпращане на самоделни взривни

...
56-годишният Сизар Сaйък е заподозреният в изпращане на самоделни взривни
Коментари Харесай

Мъж от Флорида е задържан за писмата-бомби до демократите в САЩ

56-годишният Сизар Сaйък е обвиненият в изпращане на самоделни взривни устройства на представители на Демократическата партия на Съединени американски щати и техни симпатизанти.

Before he was a bombing suspect, he was a Trump superfan https://t.co/EBcCEgxjBU

— The New York Times (@nytimes) October 27, 2018

Сайък е прочут на управляващите още от 1991 г, когато е задържан за първи път. През 2002 година пък заплашва да взриви постройката на локална електрическа компания, заплашвайки да е „по-лошо от 11-ти септември“. Заловен е и се признава за отговорен. През 2012 година подава заявление за фалит.

Bomb threat suspect Cesar Sayoc was aspiring pro-wrestler who worked as exotic dancer https://t.co/xzvyIwIUonpic.twitter.com/CEd9cp8P2W

— Newsweek (@Newsweek) October 27, 2018

Според шефът на ФБР Кристофър Рей, Сaйък е изпратил по пощата минимум 14 самоделни бомби. Всеки от пакетите е съдържал тръба с дължина към 15 см, часовник, батерия, жици и взривно вещество. Рей съобщи, че става дума за вещество, което може да съставлява заплаха при температурно влияние, само че не даде повече детайлности. Никое от устройствата до момента не е избухнало и няма потърпевши при тези произшествия.

На първия разпит Сизар Сaйък е декларирал, че самоделните му устройства не съставляват заплаха и че той не е желал никой да пострада, заяви CNN.

„Продължаваме да ревизираме дали откритите устройства са настоящи взривни устройства, само че е явно, че те съдържат субстанции, които могат да са опасни“, сподели шефът на ФБР.

Сaйък е бил открит във Флорида по следи от ДНК и пръстов отпечатък върху пакета, който е бил изпратен на конгресменката демократ Максин Уотърс. Вероятно е живял във ван, по който има надписи, свързани с получателите на писмата. Имал е несигурно държание и е бил разпален последовател на Тръмп, написа CBS News.

Повдигнати са му обвинявания по пет пункта, в това число нелегално изпращане на взривни субстанции по пощата и заплашване на някогашни президенти на Съединени американски щати, заяви министерството на правораздаването. Сaйък ще бъде съден в град Ню Йорк, където са открити пет от самоделните му устройства. Той може да получи присъда до 48 години затвор. Проверява се, дали е имал съучастници и дали има и други изпратени самоделни устройства.

Директорът на ФБР акцентира, че е допустимо и съобщи, че е прекомерно рано да се разискват претекстовете на Сайък.

Очаква се Сизър Сайък да се яви в съда в понеделник.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР