56-годишният Карим Масимов - бивш премиер на Казахстан и доскорошен

...
56-годишният Карим Масимов - бивш премиер на Казахстан и доскорошен
Коментари Харесай

Арестуваха бившия премиер на Казахстан за държавна измяна СН...

56-годишният Карим Масимов - някогашен министър председател на Казахстан и досегашен началник на контраразузнаването, е задържан по обвиняване за държавна измяна, предава abc.net.au.



Масимов е един от най-приближените хора на " водача на нацията " Нурсултан Назарбаев. Той е заемал позицията на министър-председател сред 2007 и 2012 година, както и сред 2014-2016. Преди това е бил консултант на Назарбаев сред 2003 и 2006 година, министър на стопанската система и бюджетното обмисляне, и министър на превоза и връзките.

Карим Масимов оглавяваше Комитета по национална сигурност на Казахстан от 2016 до 5 януари 2022 година, като беше уволнен от настоящия президент Касим-Жомарт Токаев в разгара на антиправителствените протести.

В пика на митингите в Алмати се виждаше, че униформени чиновници на спецчастите се причисляват към стачкуващите, вместо да лимитират придвижването им. Така протестиращите съумяха да щурмуват няколко административни здания и даже да завладяват летището на града за часове.



Масимов е задържан още на 6 януари от личните си чиновници от Комитета за национална сигурност.

Според последната информация - над 4000 души са задържани от експлоадирането на размириците в Казахстан до момента.

Все още няма точни данни за броя на убитите при престрелките с полицията и " миротворческите " войски, които бяха изпратени от Русия и Организацията на контракта за групова сигурност в помощ на режима на Токаев - още в четвъртък Министерство на вътрешните работи на Казахстан заяви за " десетки починали ".



Заради огромния брой на жертвите Токаев разгласи 10 януари за ден на народен печал.

В петък президентът на Казахстан издаде заповед, с която позволи на спецчастите да стрелят без предизвестие и да не договарят с " гангстери и терористи ", както той назовава участниците в протеста.

Нурсултан Назарбаев, който също беше свален от поста си на ръководител на Съвета по сигурността на Казахстан, не е коментирал обществено събитията в страната от началото на въоръжения спор.



PR-ът на Назарбаев Айдос Укибай твърди пред медиите в Казахстан, че някогашният президент не е избягал от страната и се намира в столицата (която носи неговото име). По-рано няколко издания разгласиха неофициална информация, че той и дъщерите му към този момент не се намират в Казахстан.

Служителите на Назарбаев настояват, че той " организира консултативни срещи и се намира на директна връзка с президента Касим-Жомарт Токаев ".

" Елбаси ( " първият президент ", почетната купа на Назарбаев) приканва всички да се сплотят към президента на Казахстан за превъзмогване на настоящите провокации и за гарантиране на цялостта на нашата страна ", се споделя още в известието на прессекретаря му.
Свързани вести В Казахстан става ужасно! Застреляха дете Банкер стана водач на революцията в Казахстан, прострелват протестиращи Заповед: Казахстан не договаря с терористи, стрелят ги без предизвестие Напрежението не стихва: Казахстан ликвидира 26 "престъпници ", задържа над 3000 СНИМКИ Кървави протести в Казахстан - газта за коли скочила на 46 ст. ВИДЕО Убитите в Казахстан са десетки, оповестяват за отрязана глава на улицата Миротворци дойдоха в Казахстан, съветските елементи са първи
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР