56 частни имота в междублокови пространства и зелени площи в

...
56 частни имота в междублокови пространства и зелени площи в
Коментари Харесай

Председателят на СОС Георги Георгиев: Спасихме 56 зелени терена от презастрояване в „Овча купел“

56 частни парцела в междублокови пространства и зелени площи в регион „ Овча купел “ ще бъдат непокътнати и върху тях няма да се строят частни здания. Това е допустимо откакто предходната седмица Столичният общински съвет одобри оферти от основния проектант Здравко Здравков градоустройствен проект. Частните терени са изместени в периферията на комплекса.

Председателят на градския парламент Георги Георгиев съобщи, че на мястото на парцелите могат да бъдат изграждани единствено публични здания като детски градини, учебни заведения, паркинги. „ Общината придобива тези 56 частни парцела и действително спасяваме региона от презастрояване. Там можеха да бъдат издигнати жилищни блокове с обща повърхност над 150 хиляди кв.м. вместо това, успяхме да спасим тези зелени пространства и предвиждаме на тяхно място да има четири нови детски градини, едно учебно заведение, два етажни паркинга, имаме терен за културен дом и за спортна зала. Останалите са зони за открити спортни обекти, за детски площадки, като приоритет се дава на зелените площи. “.

Георгиев уточни, че след законодателни промени от 2017-а година, за първи път се прави такава процедура в България и то в подобен мащаб. „ Искам да благодаря на жителите за дейната им позиция и за това, че дружно работихме, с цел да спасим зелените пространства в „ Овча купел “.

През септември Столичният общински съвет ще прегледа идентично предложение за запазването на 15 терена в регион „ Младост “.

Главният проектант на София Здравко Здравков разяснява, че сходни проблеми има в кварталите с сложно застрояване, което е почнало през 70-е години на предишния век. Вследствие на извършената през 90-е години реставрация, в тези квартали се появява спор сред жителите на кварталите и притежателите на възобновени парцели.

 

„ Подходът, който предлагаме в действителност дава решение на задачата да се спре това опълчване. Ние даваме опция обстановката да бъде трайно усъвършенствана – хората да нямат към този момент частни парцели пред блоковете си, а частните парцели се изместват по периферията на съответните квартали “.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР