56.3% от обществото смятат да гласува на предстоящите местни избори

...
56.3% от обществото смятат да гласува на предстоящите местни избори
Коментари Харесай

56% от българите биха гласували на местните избори наесен


56.3% от обществото считат да гласоподава на идните локални избори наесен през октомври месец , а тези, които не биха дали своят вот са по-скоро 27.6%. Данните показа шефът на Центъра за разбори и маркетинг Юлий Павлов на конференция в Българска телеграфна агенция.

Ако локалните избори се организираха тази седмица и се явяваха следните партии и обединения, за коя листа за общински съветници щяхте да гласувате -  34.1% от запитаните биха дали своят вот за ПП/ДБ и " Спаси София " , 26.8% за " Възраждане ", за Българска социалистическа партия - 7.8%, за Има Такъв Народ - 2.2%, за Български напредък - 2.2%, за Левицата - 2%. ПП/ДБ и " Спаси София " биха имали най-вече общински съветници с, само че едва ли биха имали безусловно болшинство в Столичния общински съвет. На балотаж на локалните избори биха отишли най-вероятно Васил Терзиев и Георги Георгиев (или различен претендент за кмет на ГЕРБ) , с преднина за Терзиев от порядъка на 10-11%. Това обаче не значи сигурна победа за Терзиев, уточни Павлов.

Ако обаче се явяваха следните претенденти за локалните избори, за кого щяхте да гласувате - още веднъж Васил Терзиев води класацията с поддръжката на 33.4%, Георги Георгиев от ГЕРБ/СДС с 22.7%, Деян Николов от " Възраждане " се подрежда на трето място с 12% поддръжка, Ваня Григорова, като претендент на Българска социалистическа партия и други леви партии с 10.6%, Никола Вапцаров на " Изправи се. БГ " с 0.8% и Вили Лилков, повдигнат от предприемчив комитет, с 4.8%.
 Близо 1/2 от българите са оптимисти за кабинета, само че доста се усещат излъгани
Близо 1/2 от българите са оптимисти за кабинета, само че доста се усещат излъгани

Силни настроения против Сарафов за и.д. основен прокурор, военната помощ за Украйна, еврото и РСМ

Хората са скептични към Иван Гешев и вероятно в случай че той се кандидатира за кмет на София. 65.4% от запитаните не биха го подкрепили, до момента в който единствено 1.8% от интервюираните биха си дали вота за някогашни обвинител номер едно.

Изследването на Центъра за разбори и маркетинг обгръща и доверието на обществото към следните политици. Външният министър Мария Габриел се радва на високо доверие от 42.1% , като недоверието към нея е 29.3%, министър председателят Николай Денков е с 39.3% доверие, а кметът на София Йорданка Фандъкова е с доверие от 36.9%. Президентът Румен Радев е с падащ рейтинг на доверие - под 40% утвърждение, само че води пред останалите политици като водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, който е с доверие 27.1%, съпредседателят на ПП/ДБ и някогашен министър председател Кирил Петков е с 24.9% доверие, финансовият министър Асен Василев е с 24.7% доверие, а Христо Иванов е с 22.4% степен на доверие.

С доста ниска степен на доверие е водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова  - 10.5%, до момента в който недоверието към нея е 73.%.

54.8% от запитаните утвърждават постигнатото съглашение сред ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ за сформиране на държавно управление, до момента в който 33.4% по-скоро не утвърждават кабинета Денков/Габриел. Други 34.3% считат, че държавното управление се оправя сполучливо, като 24% са на противоположното мнение.
 Тренд: 52% от българите не желаят предварителни избори
Тренд: 52% от българите не желаят предварителни избори

Одобрението на Народното събрание е едвам 14 %

Доверието на жителите към следните институции е следното: държавното управление е с доверие от 37.3%, до момента в който недоверието е 38.7%. Президентството е с доверие от 33.2%, до момента в който недоверието към президентската институция са 50.4%. Парламентът е с най-ниско доверие от предходните две институции - 17.2%, до момента в който недоверието към Народното събрание е внушително - 77.3%.

67% от запитаните правят оценка високите цени и инфлацията като най-сериозен проблем , битката с корупцията е проблем за 16.8% от интервюираните, присъединението към Шенген и Еврозоната се прави оценка като проблем пред страната от 8.2% от запитаните, а правосъдната промяна и смяната на Конституцията събира минимум безпокойство като проблем за обществото - 8.2%.

Ако предварителните парламентарни избори се организираха през днешния ден , 33.1% биха дали своят вот за ПП/ДБ, за ГЕРБ/СДС биха дали своят вот 26.9%, за " Възраждане " - 12.4%, за Българска социалистическа партия - 7.5%, за Има Такъв Народ - 2.2%, за Левицата - 2% и за " Български напредък " - 2.4%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР