550 операции са извършени за 9 месеца в Отделението по

...
550 операции са извършени за 9 месеца в Отделението по
Коментари Харесай

Горнооряховски медици направили 550 операции за 9 месеца

550 интервенции са осъществени за 9 месеца в Отделението по хирургия на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. 40 от тях са категоризирани като огромни интервенции като перфорации на язва, на вътрешности, на жлъчки, тумори и други, които са били комплицирани и постоянно пъти- животоспасяващи. Около 60 са осъществените за отчетния интервал междинни интервенции, преобладаващо на апендикси, хернии и други Броят на така наречен дребни интервенции е бил 451. В тях се включват парциални (частични )ампутации, шевове на рани и други Това регистрира доктор Димитър Макавеев, началник на хирургичното поделение в горнооряховската болница. За деветмесечието са осъществени 15 лапароскопски интервенции на жлъчка.

През последната година в отделението взаимно с екипи от УМБАЛ Плевен и великотърновски хирурзи като доктор Иво Найденов, горнооряховските хирурзи правят безкръвни интервенции на злобен мехур. Холицистектомията се поема по клинична пътека от здравната каса, като пациентът заплаща единствено част от консумативите. За пациентите от района да се оперират тук се оказва най-достъпният вид, защото икономисват разноски за превоз, за престой и вероятно компаньон, в случай че изберат лечебни заведения в други региони на страната.

За времето от 1 януари до 30 септември има още веднъж регистрирани комплицирани и тежки оперативни интервенции, вследствие на които са избавени десетки човешки животи. Една от характерните по трудност интервенции за интервала е била на злобен мехур, при която е изваден огромен камък от старата пациентка – към 5 сантиметра. Интервенцията са направили доктор Димитър Макавеев и доктор Елиас Хаддад.

„Средно оперативният престой в отделението е бил сред 5 и 6 дни“, осведоми още доктор Макавеев.

Отделението работи сега по 30 клинични пътеки с НЗОК.
Седем са лекарите, които работят в хирургичното поделение и девет медицинските сестри. Горнооряховските хирурзи си сътрудничат и с сътрудници от великотърновската болница в региона на съдовата хирургия, както и с Университетската болница в Плевен в региона на лапароскопските интервенции.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР