55% от българите извършват физическа дейност поне веднъж месечно, а

...
55% от българите извършват физическа дейност поне веднъж месечно, а
Коментари Харесай

55% от българите извършват физическа дейност поне веднъж месечно

55% от българите правят физическа активност най-малко един път месечно, а една пета от българите спортуват всяка седмица

55% от българите правят физическа активност или спортуват най-малко един път месечно. Активността на българското население се усилва и възвръща равнищата си от преди пандемията от Covid-19. Близо 900 хиляди българи (20%) спортуват постоянно най-малко един път седмично. Това демонстрират данните от изследването за физическите привички на българина - MultiSport Index на IPSOS България, извършено в края на 2022 година по поръчка на Бенефит Системс България1.

В съпоставяне с резултатите от същото изследване, извършено през 2019 година и 2020 година, делът на физически дейните хора доста се усилва (48% преди пандемията, 44% през 2020 година до 55% през 2022 г.). Все повече хора избират да са дейни на открито - вървят пешком (54%) или излизат на походи в планината (16%). Фитнесът в зала и груповите тренировки резервират равнищата си от времето на пандемията и не бележат спад, а националните танци усилват известността си. 45% от българите пък споделят, че правят физическа интензивност по-рядко от един път месечно. Основни аргументи за това са неналичието на интерес към спорта и неналичието на време.

 55% от българите правят физическа активност най-малко един път месечно

20% или една пета от българите спортуват най-малко един път седмично, което остава константа, макар пандемията Covid-19. Промяната е, че хората стартират да се завръщат интензивно в залите през 2022 година Основната мотивация за спорт са здравето и удоволствието, а през 2022 година се усилват и тези, които спортуват за нови запознанства и обществени контакти. Любопитна е наклонността, че все по-малко са хората, които се движат за поддържане на добър външен тип.

“Мисията на MultiSport e да прави спорта наличен и постоянно сме полагали старания да разпространяваме изгодите от дейния метод на живот. Макар да има още доста да работим като общество, смятамче данните от изследването са обнадеждаващи. Динамиката през годините демонстрира, че се движим повече от всеки път, а работещите хора схващат и правят оценка позитивите на спорта върху успеваемостта и добруването им. За да ги подпомогнем още повече, през февруарикарта MultiSport става по-добра - даваме стартна приложението си - цифрова карта, коятоще улеснидостъпа до спортните обекти и намирането на подобаваща локация “, споделя Алиция Любенов, маркетинг управител на Бенефит Системс България.

Технологиите последователно стават част от спортната стратегия на българите. В съпоставяне с предходните изследвания, през 2022 година използването на мобилни приложения, подпомагащи тренировката, се усилва. Спортът и здравето са значима тематика и на работното място. Според изследването чиновниците имат мощна потребност работодателят да се ангажира със здравето и физическата интензивност в компанията. Едва 19% обаче считат, че получават задоволително грижа в тази посока. Останалите са на мнение, че работодателят им не поставя нужните старания за благоденствието на чиновниците.

 

1Теренната работа в омнибусното изследване е осъществена в интервала 18-31 октомври 2022 година Интервютата са извършени благодарение на таблети измежду 1000 респонденти, мъже и дами на възраст сред 15 и 69 години. Респондентите са от 28 области в страната, от градски и селски региони.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР