540 000 души обявиха 254 млн. лв. доход пред данъчните

...
540 000 души обявиха 254 млн. лв. доход пред данъчните
Коментари Харесай

540 хил. души обявиха 254 млн. лв. доход пред данъчните, срокът без лихви и глоби е 3 май

540 000 души оповестиха 254 млн. лева приход пред данъчните седмица преди края на акцията, оповестиха от Национална агенция за приходите. Над 80% са създали това по електронен път, 20 000 са изпратили документа си по пощата, а 88 000 са посетили офис на приходната организация.
Експертите на Национална агенция за приходите напомнят, че годишна данъчна декларация би трябвало да подаде всеки, който е получил приход от възнаграждения, даже и в случай че данъкът върху тях е удържан от този, който е платил сумата. Доходите си би трябвало да разгласи и всеки, който е продавал регулярно артикули през интернет.
Формулярът е наложителен и за всеки, който е получил през предходната година приходи от наем, изплатени са му суми от непринудено обезпечаване или обезпечаване, както и получателите на дивиденти и ликвидационни дялове от чужбина.
Срокът за обявление и заплащане на налога по годишните данъчни заявления е 3 май, защото 30 април се пада почивен ден. Различни са крайните дати за едноличните търговци и земеделските стопани, които са избрали да се таксуват като еднолични търговци- за тях финалът би трябвало да е не по-късно от 30 юни 2022 година Ако някой от тях има и други приходи, да вземем за пример от наем, за него срокът също е 3 май.
Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията и заплащане на отговорностите е през портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП. Онлайн заплащането е една от най-често употребяваните електронни услуги на Национална агенция за приходите. От началото на годината досега през нея без такси са платени над 85 млн. лева
На уеб страницата на приходната организация може да се смъкна и декларация с баркод, която отстрани риска от аритметични неточности, защото пресмята сама сумите, откакто бъдат нанесени от получателя на приходите.
Който е продал парцел или кола през предходната година, не дължи налог върху парите от продажбата, в случай че броят им е под 2 и в случай че те са били негова благосъстоятелност най-малко 12 месеца преди договорката.
В авансово попълнените данъчни заявления няма данни за употребени отстъпки от пенсионни и застрахователни вноски, от дарения, или за хора с понижена продуктивност, за вноски по ипотечен заем за младо семейство и други Затова всеки, който употребява такива позволени от закона понижения на дължимия налог, би трябвало да ги опише самичък.
За облекчение на всеки, който е усложнен при инспекцията на данните и попълването на декларациите, на уеб страницата на Национална агенция за приходите има клип с инструкции по какъв начин тъкмо да се действа с декларациите.
Експерти предлагат изключително внимание при попълването на данъчните заявления, защото позволени неточности могат да трансфорат добросъвестния поданик в дебитор. Например дали вярно е попълнил името си, ЕГН, изписал телефоните и имейлите за контакт с данъчните, изключително в случай че в това време са заменени. В авансово попълнената декларация е добре да се ревизира дали съдържа всички суми, получени като приход, за който се дължи налог.
Ползването на отстъпки се потвърждава с вносни бележки и други документи, които би трябвало да се сканират и приложат към документа. Собственик на парцел, който е правил ремонт и е наел българска компания, а заплащането е станало с документи, може да употребява до 200 лева отстъпка от годишния си налог. Старо предписание, което още е годно, са полагащите се 5% отстъпка от налога за довнасяне при подадена декларация по електронен път. Има обаче едно количествено ограничаване - размерът на понижението не може да е над 500 лева за една година.
От тази година сумата, която ще се приспада от годишните данъчни основи за едно ненавършило пълноправие дете, е 4500 лева, при две - 9000 лева, при три и повече ненавършили пълноправие деца - 13 500 лв.. При прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания сумата, с която се понижават годишните данъчни основи, е в размер на 9000 лв..
Важно е да се знае, че тези облекчения ще се употребяват от 1 до 31 декември 2021-а посредством шеф или при подаването на годишната данъчна декларация. Вече отпадна условието за показване на писмена декларация от другия родител, че той няма да употребява данъчното понижение. Дадена е опция двете облекчения - за деца и за деца с увреждания, да се употребяват от двамата родители, когато приходите на единия не са задоволителни, с цел да ги употребява в цялостен размер. В тези случаи разликата може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация.
Други суми, които понижават прихода за облагане, са: понижения за хора с понижена продуктивност, с направени персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване, с направени персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, със суми за дарения, с вноски по ипотечни заеми, в случай че изплащаното жилище е на младо семейство с цивилен брак, а парцелът е главен. Полага се понижение и за осъществени безкасови заплащания. Всички данъчни облекчения могат да се употребяват в случай че получателя на приходите няма подлежащи на наложително осъществяване обществени задължения
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР