52 години от трагичната смърт на голямата българска певица Паша

...
52 години от трагичната смърт на голямата българска певица Паша
Коментари Харесай

Само на 25, тя загина трагично преди 52 години и остана завинаги в сърцата на всички

52 години от трагичната гибел на огромната българска певица Паша Христова се навършиха на 21 декември. Само на 25, тя умира в жестоката самолетна злополука край летище София в навечерието на Коледа през 1971 година

В 23:40 часа за Алжир излетява под наем полет Ил-18 с водач Борис Луканов. Сред пасажерите царува радостно въодушевление. Всичките са младежи – сред 19- и 40-годишни – артисти, танцьори и музиканти, заминаващи на турне в Алжир във връзка празниците на българската просвета там. Няколко минути след отделянето от земята машината се накланя вляво, удря се с крилото в пистата, прекършва се на две и пламва. От 73 души на борда умират 30. По знамение оживяват Мария Нейкова, Борис Гуджунов, Янка Рупкина, Димитър Симеонов.

На 21 декември е рожденият ден на певицата Мария Нейкова и двете с Паша Христова се готвят да се черпят в самолета. Преди полета те се разхождат из барчетата на аерогарата. В отлично въодушевление са, тананикат си песента " Гълъби над София “. Паша Христова влиза първа в самолета и сяда на третата седалка откъм илюминатора. Ако беше останала на нея, може би е щяла да оцелее.

След нея се качва служителка от Софийския градски национален съвет (СГНС), настанява се на първата седалка и кани Паша да седне зад нея. А Мария Нейкова заема третата седалка. С изключение на нея всички пасажери от първата до шестата седалка умират. Тялото на Паша е разпознато по златните пръстени. Тя умира при удара на самолета в земята, а не от пожара, демонстрира лекарската експертиза.

Според заключението на следствието повода за злополуката е в некачествената замяна на въжетата, с които са свързани елероните. Вследствие на това се получават по този начин наречените кръстосани команди: водачът завърта щурвала наляво, само че самолетът се накланя надясно. И противоположното. Няма наказани по случая.

Когато Паша умира, синът ѝ Милен е единствено на две години. Малко преди да издъхне по изключително драматичен метод, тя се разделя със брачна половинка си Васил Иванов поради бурния си разказ с композитора Николай Арабаджиев-Фучо, който също умира на прокълнатия полет дружно с нея. Някои настояват, че по това време Паша била бременна от него.

След кончината ѝ първият ѝ мъж Васил Иванов поема грижите за сина им, който има трагична орис като на майка си. Милен умира от скоропостижен рак единствено на 45 години през 2014 година Той има две деца – Александър от първата си жена и Ани от втората. Именно втората снаха на Паша е индивидът, който се грижи за гроба ѝ до ден сегашен. Таня споделя, че Милен преди време получил 18 хиляди лв. кръвнина след гибелта на майка си. След злополуката службите предиздвикали оживелите да подпишат заявления, че няма да желаят никакво обезщетение и няма да съдят " Балкан “.

В случайността на случая се съмняват доста хора. Приживе такива подозрения имаше и синът на Христова. Жена му Таня – химик в Българска академия на науките, твърди, че когато самолетът се запалил, целият регион е бил отцепен и не са позволили пожарната да гаси.

" Хората са горели като факли и са скачали от самолета. Огнеборците признават: " Ако ни бяха позволили да гасим, нямаше да има изгорели! “. До последно синът на Паша Христова търси истината за гибелта на майка си, която даже не помни. " Истината за злополуката не се рови толкоз години, тъй като очевидците и оживелите се опасяваха да не свършат в канавката “, твърдеше наследникът на певицата. Малко преди да си отиде от рак, той разкри, че майка му е била заровена на католическия имот на Централни гробища без смъртен акт, а документът е бил публикуван чак 2 месеца след погребението.

В него написа, че естрадната певица е издъхнала в болничното заведение. Освен това тя нямала паспорт със себе си по време на трагичния полет, което в допълнение заплита мистерията, написа " Ретро ". Роднините на Христова са се отказали да се борят за истината от дълго време и не поддържат връзка между тях. Тя има двама братя, които не контактуват със снаха ѝ Таня и внуците ѝ. Самите Александър и Ани, въпреки да си приличали доста образно и да имали чертите на баба си, не били близки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР