52 души са били арестувани във втория по големина ирански

...
52 души са били арестувани във втория по големина ирански
Коментари Харесай

В Иран арестуваха 52 души при антиправителствени протести

52 души са били задържани във втория по величина ирански град Машхад във вчерашните митинги против покачване на цените, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Стотици души са взели участие в митинга в този град в Североизточен Иран. Те скандирали лозунги срещу държавното управление на президента Хасан Рохани, тъй като считат, че то е некомпетентно да се оправи с редица стопански проблеми. Председателят на революционния арбитражен съд на Машхад Хосеин Хейдари съобщи, че тези хора са задържани за скандиране на мощно сериозни лозунги, заяви близката до консерваторите организация Фарс. Хейдари предизвести протестиращите да не нарушават закона, като в същото време напомни, че хората имат право да вземат участие в демонстрации.

Според видеокадри на реформаторската медия Назар стачкуващите са скандирали "Смърт на Рохани ", само че също "Не Газа, не Ливан, живота ми в Иран ", с което наподобява подлагат на критика намесата на Иран в районни проблеми. Назар заяви и за по-малки демонстрации в южния град Язд, северния Шархуд и североизточния Кашмар. От предходната седмица цената на яйцата е скочила двойно след решението на държавното управление да се заколят милиони кокошки, инфектирани от птичи грип. Според локален народен представител обаче аргументите за гнева на стачкуващите са по-дълбоки.

"В Машхад има сериозна рецесия поради противозаконните кредитни институции ", сподели Хамид Гармаби от близкия до Машхад град Нейшабур. Той има поради разрастването на противозаконни организации за разпределяне на заеми по време на ръководството на президента Махмуд Ахмадинеджад сред 2005 и 2013 година

След идването си на власт през 2013 година държавното управление на Рохани се пробва да оздрави финансовия бранш и затвори три от най-големите кредитни организации: Мизан, Ферештеган и Самен ал Ходжадж. Машхад е един от най-пострадалите градове от затварянето на Мизан, която е имала към един милион потребителски сметки. От 2015 година в града е имало редица митинги, отбелязва държавната организация ИРНА.
Районът е обиден и от други финансови измами като сриването през 2015 година на голям план за градеж на нов град покрай Машхад, довело до загуби за над 100 000 вложители.

Правителството на Рохани съумя да сведе инфлацията до под 10 % по отношение на 40 % при ръководството на Ахмадинеджад, само че нивото на безработица остава високо - 12 % по публични данни, отбелязва Агенция Франс Прес. Днес в западния град Керманшах към 300 стачкуващи скандираха "Освободете политическите пандизчии " и "Свобода или гибел " и унищожиха държавно имущество, съобщи Ройтерс.

Общественото неодобрение в Иран напоследък е провокирано от растящите цени и сигналите за корупция, както и от безпокойствие от скъпоструващата интервенция на Ислямската република в районни спорове в страни като Сирия и Ирак, отбелязва организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР