52 деца у нас на възраст между 12 и 15

...
52 деца у нас на възраст между 12 и 15
Коментари Харесай

52 българчета под 15-годишна възраст вече са ваксинирани срещу коронавирус

52 деца у нас на възраст сред 12 и 15 година към този момент имат сложена първа доза от на “Пфайзер ” против ковид. Това оповестяват за “ ” от здравното министерство. Те са ваксинирани през последните 15 дни, откакто на 3 юни България публично позволи имунизирането на тази възрастова група.

Освен че първа получи позволение за приложимост, имунизацията на “Пфайзер ” беше и единствената, която още от началото обхващаше и младежите на 16 и 17 година, до момента в който всички останали са за възрастни над 18 година След спомагателни изследвания и позволение от началото на май стартира използването ѝ и на по-малките - сред 12 и 15 година в Съединени американски щати, а по-късно и в Европа. Паралелно с нея изследвания направи и “Модерна ”, която при започване на юни също изиска позволение за приложимост от ЕМА. И на двете ваксини не престават тестванията за деца над 6-годишна възраст. До момента са имунизирани 623 младежи сред 16 и 17 година, а тези на 18 години са 1291, оповестиха още от Министерство на здравеопазването.
 Европейски Съюз ще ни оказва помощ за закъснялата осведомителна акция за имунизациите Европейски Съюз ще ни оказва помощ за закъснялата осведомителна акция за имунизациите
Ваксинационна акция ще предизвиква българите да се ваксинират против COVID-19. Това стана ясно на брифинг след срещата сред здравния м...

“Вече имам имунизирани съученици от моя клас. Някои нямат отношение, тъй като считат, че болестта не е рисково за тях и казусът не ги визира. А това не е по този начин. Видяхме, че не остана никой, който да не е обиден от тази обстановка ”, споделя 17-годишната щерка на началника на Лабораторията по клинична имунология проф. Добромир Кюркчиев в УМБАЛ “Св. Иван Рилски ”, която се имунизира преди няколко дни. За нея описаха от лечебното заведение, където към този момент има имунизирани и няколко деца в по-ниската възрастова група. Проф. Кюркчиев ѝ е споделил, че не е задължена да го прави, в случай че не желае. Но момичето единствено взема решение да се ваксинира, основавайки се на доверието, което татко ѝ има във имунизациите.

“Бих споделила на връстниците си, че в случай че в действителност желаеме да променим нещо и да допринесем за усмиряване на обстановката, би трябвало да действаме, а освен да се оплакваме. Твърде дълго се оплаквахме и страдахме. Време е да създадем някаква крачка ”, споделя още 11-класничката от френската гимназия.

Тенденцията за слаб интерес към имунизацията у нас обаче се резервира. Едва 18 233 души са се имунизирали през последното денонощие. Това е и повода страната ни да изиска съответни препоръки и насоки от еврокомисаря по опазването на здравето Стела Кириакиду по какъв начин да се стимулират хората да се ваксинират. Една от заимстваните задгранични практики са мобилните пунктове на оживени публични места. Заради предстоящото неприятно време този уикенд с изключение на тези в парковете община провежда и пунктове в 3 столични мола - “Парадайс ”, “Сердика ” и “София Ринг ”. Те ще работят от 13 до 18 ч.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР