52 800 ваксини на Астра зенека пристигнаха в България тази

...
52 800 ваксини на Астра зенека пристигнаха в България тази
Коментари Харесай

Пристигнаха новите дози от Астра зенека, Ваксинационният щаб с нов сценарий

52 800 ваксини на " Астра зенека " дойдоха в България тази заран. Шефът на Координационния щаб проф. Красимир Гигов изясни, че всички РЗИ в страната ще получат от тази ваксина, както и 50% от джипитата.

Ваксинационната стратегия върви добре, сега са имунизирани над 210 000 българи, което е над 3% от популацията. Той е безапелационен, че ще продължат и " зелените коридори ".

От своя страна Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителна организация по медикаментите, добави, че незабавно стартира разпределението на новите ваксини след приемането им към 28-те РЗИ в страната . Те ще бъдат доставени още през днешния ден. От идната седмица ще има опция да започва имунизацията на участници от 1 до 4-та фаза.

Прави се систематизиране от Министерство на здравеопазването за систематизиране по съответните области, съгласно участниците в съответните етапи.

Относно това дали ще има проблем за втора доза ваксина, Кирилов още веднъж изясни, че от " Модерна " и " Пфайзер " се пазят ваксини, с цел да могат да бъдат сложени в интервала, в който би трябвало.

По отношение на оксфордската ваксина, поради по необятния период, тя би трябвало да се сложи на 10-а седмица, това разрешава на този стадий и те да могат да бъдат сложени, безапелационен е Богдан Кирилов.

Той заяви, че още през днешния ден могат да се имунизират искащите.

Заради информация от Европейската комисия, Координационният щаб по имунизиране е създал сюжет за понижение с 50% за второ тримесечие на количествата.

" Надяват се, че ще има нарастване на имунизациите, само че е заложен подобен сюжет поради втората доза ", сподели още Кирилов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР