52,8% от клиентите на Техем в София са получили изравнителни

...
52,8% от клиентите на Техем в София са получили изравнителни
Коментари Харесай

Над половината софиянци ще получават пари по изравнителната си сметка

52,8% от клиентите на Техем в София са получили изравнителни сметки със суми за възобновяване. Това се дължи на доста по-краткия и топъл отоплителен сезон 2017/2018. Изминалият отоплителен сезон е сензитивно по-кратък и по-топъл спрямо предходния – 168 дни с отопление със приблизително дневни температури 5,49 градуса, регистрират

от най-големия топлинен счетоводител в столицата - Техем. За съпоставяне предходната година софиянци са употребявали отопление 185 дни със приблизително дневни температури 3,34 градуса.

В резултат, 52,8% от клиентите на Техем в София са получили изравнителни сметки със суми за възобновяване от Топлофикация София, до момента в който останалите 47,2% ще доплащат на топлофикационното сдружение. Близо 14% от клиентите на Техем в София пък са получили изравнителни сметки със суми за възобновяване или доплащане до 10 лева „ 26 291 от нашите клиенти са получили изравнителна сметка, в която сумите за доплащане или възобновяване са до 10 лева, което значи, че през зимата фактурираната им сила за отопление и топла вода е била доста покрай действителното им ползване “, разяснява Милена Стоянова, шеф на Техем.

Изравнителните сметки на клиентите с годишен доклад към този момент са предоставени на упълномощените от постройките лица, а за клиентите на водещата компания за топлинно счетоводство Техем, са налични и на потребителския портал на сдружението. Напълно гратис, след регистрация с абонатен номер и име на титуляр, всеки има достъп до детайлна информация за потреблението си през годината.

Посочената сума разход за топла вода в таблицата е за интервал 12 месеца. Крайните суми в рубрика „ общо “ демонстрират какъв брой приблизително е коствал целият отоплителен сезон (12 месеца топла вода и 168 дни отопление) за другите типове жилища.

В резултат на отчетната акция, данните на Техем сочат, че 5 297 клиенти в София не са обезпечили достъп за доклад на уреди и водомери. Тези клиенти сега са получили изравнителни сметки на оптималната мощ, заради неосигурения достъп. Припомняме, че в Наредбата за топлоснабдяване са планувани наказания при неотчетени, остарели или изчезнали самостоятелни, а точно длъжностен разход до 280 л/ден на човек (на месец това значи до 8 м 3 или годишно до 100 м 3 на човек). От датата на приемане на осведомителните фактури от топлинния счетоводител клиентите разполагат с 30-дневен период за рекламации преди изравнителните сметки да бъдат изпратени към топлофикационното сдружение в София. Неосигурилите достъп за доклад могат в 90-дневен период да заявят подобен.

От Техем регистрират, че броят клиенти, които не обезпечават достъп до уредите си за годишен доклад понижава. За съпоставяне по време на миналогодишната отчетна акция, неосигурилите достъп до уредите си са били 7 205. От топлинния счетоводител прецизират, че наклонността се дължи и на уредите с отдалечен доклад, които клиентите избират да инсталират в домовете си.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР