5100 лева е средната стойност на самоучастието при санирането за

...
5100 лева е средната стойност на самоучастието при санирането за
Коментари Харесай

Има ли капан за хората при санирането с пари от ЕС

5100 лв. е междинната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра

За заложени клопки от министерството на районното развиване при санирането предизвестиха депутати, който изслушаха в пленарна зала районния министър Андрей Цеков. Бившият строителен министър Гроздан Караджов предизвести, че при разкриване на нарушавания от Европейската комисия, хората ще връщат сред 25 и 50 на 100 от вложените в обновяването на домовете им суми, написа Труд.

Депутати упрекнаха министър Цеков, че при одобрение на плановете по Плана за възобновяване и резистентност има разделяне на “наши ” и “ваши ”. Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков разяснява, че има 3000 здания в листата на чакащите и попита по какъв начин да изясни на живеещите в два прилежащи блока, строени едновременно в Бургас, за какво единият е класиран, а другият - в запаса.

Настимир Ананиев от “Продължаваме Промяната - Демократична България ” попита дали има субективизъм в методиката. Гроздан Караджов сподели, че от цялата страна са постъпили общо 3086 заявки, от които за финансиране са утвърдени 756, или единствено 25% от всички искащи.

Проблемите са заложени още в методиката на оценка, готова от Министерство на регионалното развитие, безапелационен бе Караджов. Той изброи три основни момента, които в бъдеще ще създатат проблеми на хората:

1. Обследванията за енергийната успеваемост, която ще се реализира след санирането;

2. При крайните цени за санирането, които се утвърждават от общините;

3. Неотчитане спецификата на дребните общини и слагането им в нечестна конкуренция с огромните общини;

Караджов сподели, че с цел да реализиран оптималния брой точки от 140, доста компании за обследвания са надули енергийната успеваемост, която ще се получи след санирането. Прави усещане, че в някои общини всички панелни блокове са с прогноза да доближат клас А на енергоефективност, след саниране, което съгласно специалистите е на практика невероятно, а носи максимален брой точки при оценяването. Нещо повече, получават се нереални обещания, които в случай че след това не бъдат изпълнени, хората ще би трябвало да връщат пари, предизвести той.

Според някогашния министър на районното развиване вторият проблем е обвързван с общините, които изготвят количествено-стойностни сметки (КСС) по окрупнени индикатори. На доста места общинските служители просто замениха препоръчаните цени с оптималните цени на квадратен метър РЗП, избрани в насоките за кандидатстване. Така действително положителни планове останаха под чертата, а планове, които биха могли да бъдат осъществени с по-малко пари, ще получат повече, т. е. ще лишат от нужното финансиране някой различен, който има потребност.

Караджов предизвести, че има дискриминация в метода на оценка на жилищните здания в дребните общини в конкуренция с тези в огромните и добре развити общини. В огромните общини постройките са с огромна разгъната застроена повърхност, което автоматизирано носи в пъти повече точки в сравнение с точките на по-малките здания. Големите общини имат и настояща нормативна уредба по отношение на архитектурния образ на градовете и обитаемоте места, който аршин също носи спомагателни точки. Това основава несправедлива конкурентна среда, в която дребните общини се оказват в нецелесъобразна конкуренция с по-големите общини и градове.

Разбира се, тук още веднъж не е без значение и ролята на Министерство на регионалното развитие, което по този начин и не даде ясни инструкции на общините за съставянето на тези сметки, акцентира Караджов.

“Аз персонално имам доста запаси и към техническия потенциал на Министерство на регионалното развитие, който прави оценка плановете. Неслучайно избухнаха толкоз доста кавги във връзка с оценката на плановете и класирането ”, безапелационен бе някогашният министър.

Според него има съществени проблеми и с документите и даде образец с това, че Министерство на регионалното развитие изисква механически паспорти единствено на наземните елементи на постройките, които ще се санират. А по закон техническият паспорт е един, той е за цялата постройка, а не за елементи от нея. Няма по какъв начин да се трансформира съгласно условията на тази или онази стратегия. Затова сега царува цялостен безпорядък с тези механически паспорти на постройките, които са кандидатствали да се санират, разяснява Караджов.

При втория стадий на програмата за саниране - с 20% съфинансиране - нещата са още по-драматични, съобщи депутатът от Има Такъв Народ. Като доказателство той посочи, че съфинансиране ще се провежда мъчно в здания, където живеят доста фамилии.

Ние не можем да се разберем за входните такси, вие желаете да се обезпечи съфинансиране за няколко хиляди лв. на семейство, акцентира депутатът от Има Такъв Народ.

Министър Цеков заяви, че с министъра на финансите било конкретизирано ангажирането на Българската банка за развиване (ББР) за даване на дълготрайни безлихвени заеми, обезпечени от страната и предоставяни през общинските администрации на жителите по втория стадий от санирането на многофамилните жилищни здания по Плана за възобновяване и резистентност.

Цеков подсети, че 5100 лв. е междинната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра. Към 16 януари бяха подадени 58 планови оферти по стадий 2 на програмата за към 14 млн. лв., като претендентите са на първо място по-малки здания - до 1000 квадратни метра, където постигането на единодушие е по-лесно, добави министърът.
Трябва да пестят най-малко 30% от енергията
Ще вършат инспекция след санирането

Целта на вложенията, които ще бъдат направени за саниране, с цел да се изпълнят предписаните ограничения за всяка утвърдена по процедурата постройка, е да се реализира най-малко 30% икономисване на първична сила и клас на енергопотребление “В ”, оповестиха от Министерство на районното развиване. Това ще се потвърждава с направена от сертифициран енергиен инспектор оценка, извършена след привършване на нужните строително-монтажни работи. Затова от районното министерство обръщат внимание, че всички получени средства ще подлежат на възобновяване, ако заложените знаци за даден блок не бъдат реализирани.

Хората би трябвало да имат поради, че според Закона за енергийната успеваемост, документът за енергийни характерности на постройка в употреба е със период на годност до 10 години. Във връзка с това те могат да употребяват към този момент направените документи за енергийна успеваемост на техните здания за присъединяване във втория стадий на програмата за саниране, както и в други стратегии, които се създават и ще бъдат оповестени от Министерството на районното развиване и които също ще се извършват със самоучастие на жителите, а не със 100% безплатна финансова помощ, показват от министерството.

Първият стадий на програмата за саниране започва на 20 декември 2022 година, като документи по нея до крайния период 31 май 2023 година подадоха 3068 здания. Бюджетът на програмата беше 1,129 милиарда лева с Данък добавена стойност. Средно осъществяването на ограничения за енергийна успеваемост излиза 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност на постройка. Наличните пари можеха да покрият разноските за 756 здания, които бяха утвърдени за финансиране, показват от министерството.
Собствениците може да аплайват още 23 дни
Необходимо е решение на общото заседание

Крайният период за кандидатстване във втория стадий на програмата за саниране е продължен до 29 февруари 2024 година, оповестиха от Министерство на районното развиване. Всъщност новите периоди плануват сдруженията на притежателите на жилища в кооперациите да подадат нужните документи в общините до 10 февруари, докато остават 23 дни.

Основите документите по процедурата за кандидатстване остават същите като през първия стадий от програмата за саниране. Но в този момент би трябвало да се приложи в допълнение решение на общото заседание на етажната благосъстоятелност, че съсобствениците са съгласни да обезпечат 20% съфинансиране за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост.

До края на работния ден на 29 февруари 2024 година общините би трябвало да подадат окомплектованите документи за всяка постройка в ИСУН. До 1 февруари 2024 година локалните управляващи би трябвало да разгласят графика за подаване на заявките към тях - както на интернет страницата на общината/района, по този начин и в най-малко една локална медия.

Удължаването на периода за подаване на планове дава опция на жителите, които са останали в аварийния лист с оферти по първия стадий на програмата за саниране, да аплайват във втория стадий. В този случай те имат преимуществото, че документите им към този момент са обсъждани и вероятно откритите пропуски в тях са отстранени.

Съсобственици в блокове, които до момента не са декларирали предпочитание за присъединяване в програмата, също могат да го създадат.

Кандидатите за присъединяване в процедурата би трябвало да знаят, че е належащо да обезпечат и в процеса на осъществяване платят 20% от всички разноски за възобновяване на блока им. Членовете на сдруженията на притежателите могат да набират нужното лично финансиране напълно със лични средства или посредством потреблението на разнообразни източници на финансиране.
200 години са нужни за реновиране на постройките с държавни пари
Около 66 хиляди жилищни здания имат потребност от обновяване, по данни от Националната тактика за сградния фонд. През последните 6 години са актуализирани към 3000 здания, което е под 1% от сградния фонд в България. Средно на година гратис се санират към 200 здания. Това значи, че на България ще са є нужни 200 години, с цел да реновира всички здания с държавни пари.

Сумата от 1.4 милиарда лева за първия и втория стадий от програмата ще стигне за едвам 2% от всички здания, които подлежат на саниране.
Има пари за 250 жилищни сгради 
Размерът на средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност за втория стадий от програмата за саниране е 282,47 млн. лева Заедно с нужното наложително съфинансиране на притежателите от над 70 млн. лева общият размер на разноските, които могат да бъдат финансирани, ще доближи 353 млн. лева Данните от първия стадий на програмата за саниране демонстрират, че с този запас ще може да бъдат актуализирани към 250 многофамилни жилищни здания, демонстрират пресмятане на Министерство на районното развиване.

Средната стойност на инвестицията при саниране на един блок е към 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност, а междинният размер на разгъната застроена повърхност (РЗП) на постройката е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20% за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло приблизително към 5100 лева на домакинство.

С цел отбягване на централизация на средствата и реализиране на по-добро териториално систематизиране на предоставения запас той е разпределен сред шестте региона за обмисляне на страната, като за всеки един от тях е заложен предел на безвъзмездната финансова помощ в размер до 47 млн. лева Но това не е обезпечен бюджет и парите може да бъдат трансферирани в различен регион, в случай че в някой няма задоволително претенденти. Данните до момента демонстрират, че ползата към програмата е извънредно слаб - до 16 януари има подадени единствено 58 планови оферти.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР