51 от общо 61 пациенти, прегледали се за подагра, се

...
51 от общо 61 пациенти, прегледали се за подагра, се
Коментари Харесай

Подаграта най-често е резултат от болни бъбреци

51 от общо 61 пациенти , прегледали се за подагра, се оказаха с заболели бъбреци. Това оповестиха от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " след акцията за безплатните нефрологични прегледи " Подагра&Бъбрек. Направи връзка " , проведени от Клиниката по нефрология към УМБАЛ " Св. Иван Рилски " .

Целта на акцията е да се разпространяват най-честите рискови фактори водещи до увреждане на бъбреците. " Известното е, че увеличеното равнище на пикочна киселина, което предизвиква подаграта, е измежду главните фактори за бъбречни затруднения , защото има директна връзка с метаболитния синдром и артериалната хипертония. Почти половината пациенти с високо кръвно налягане имат и висока пикочна киселина ", изясни доцент Атанас Кундурджиев, шеф на Клиниката.

По думите му подаграта се преплита като сериозен сърдечносъдов фактор и с диабета. Средната възраст на хората, които се възползваха от безплатните прегледи, беше 53 години - 38 бяха мъже, а 23 - дами.

56 от прегледалите се имаха открита лабораторно хиперурикемия (повишено равнище на пикочната киселина), 7 - с асимптомна хиперурикемия , а 49 с анемнеза за най-малко един епизод на подагрозен припадък .
 Студът и газираното - камшик за бъбреците, водата - берекет
Студът и газираното - камшик за бъбреците, водата - берекет

Независимо дали чешмяна или минерална

От изследваните 51 са оказаха с нефрологичен проблем . При 36 хиперурикемията беше като част от метаболитен синдром .

41 от пациентите са имали открит банкет на диуретици, аспирин и други лекарствени средства, водещи до повишение на стойностите на пикочна киселина.

" Добре е да се знае, че над 50% от подагрозните рецесии се провокират от диуретици, които се употребяват доста постоянно при артериална хипертония, при сърдечна непълнота " , акцентира доцент Кундурджиев.
 Проф. Емил Паскалев: С бира бъбреци не се лекуват
Проф. Емил Паскалев: С бира бъбреци не се лекуват

Всички пациенти са получили рекомендации за хранителния режим и метод на живот, които би трябвало съблюдават при съществуване на високи плазмени концентрации на пикочна киселина и подагра .

Те би трябвало да заобикалят месото и локалните артикули, както алкохол и газирани питиета (поради наличието на фруктоза). На болните с метаболитен синдром бяха дадени спомагателни уточнения по какъв начин да наблюдават здравния си статутс.

Пациентите, за които е открит нефрологичен проблем, най-често имаха хронично бъбречно заболяване II-IV стeпен, насложени уроинфекции, нефролитиаза, кисти на бъбреците .

В резултат на извършените прегледи при 28 пациента беше усъвършенствано медикаментозното лекуване , а 14 бяха ориентирани за хоспитализация към Клиниката по нефрология . Двама души на възраст 24 и 31 години бяха ориентирани за осъществяване на генетично проучване за Umod .

При 9 пациенти беше открита нефролитиаза (наличие на камъни в бъбреците). На тези пациенти бяха дадени уточнения за уринни проучвания с оглед определяне на състава на конкрементите. Двама бяха ориентирани за консултация с уролог.

Други двама пациента със ставни болки бяха ориентирани за консултация с ревматолог с оглед хипотетичен реактивен/ ревматоиден артрит.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР