51 лева месечна такса за посещение в детска градина и

...
51 лева месечна такса за посещение в детска градина и
Коментари Харесай

51 лева става таксата за детска градина и ясла в Сливен

51 лв. месечна такса за посещаване в детска градина и ясла предлага да бъде въведена кметът на Сливен Стефан Радев. Предложението му към този момент е импортирано за спор в общинския съвет.
Таксата, която родителите заплащаха през последните десетина години, бе 35 лв. при действителни разноски от 85-86 лв. за едно дете. Около 1,7 млн.лева коства на локалния бюджет издръжката на детските заведения, а постъпленията от такси са към 700 хил.лева годишно.

„С нарастването постъпленията ще станат до 1 млн.лева, т.е. общината и отсега нататък ще поеме огромна част от издръжката“ – разяснява Радев. Децата на 5 и 6 години, които подлежат на наложително предучилищно образование, ще заплащат месечна такса от 33-34 лв. или с лев по-малко от досегашната. Според последните промени в закона, таксите в наложителното образование се събират единствено за предоставяната в заведенията в храна. В случая сливенските родители ще заплащат по 1,60 лв. на храноден или част от действителните разноски за хранене на децата им.

Предвиждат се и много отстъпки за децата на безработни или социално-слаби родители.
Ценови потрес за родителите ще е таксата през летните ваканционни месеци, когато се основават сборни групи поради по-малкия брой на децата и отпуските на учителките. Тогава родителите ще заплащат по 85 лв. месечна такса или толкоз, на колкото възлизат действителните разноски. В същото време се вкарва почасово посещаване на забавачниците. За три поредни часа цената е 54 стотинки.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР