5016 са кандидатите за депутати за 47-ото Народно събрание към

...
5016 са кандидатите за депутати за 47-ото Народно събрание към
Коментари Харесай

5016 сънародници пожелаха да станат депутати |

5016 са претендентите за депутати за 47-ото Народно заседание към този миг, разгласи представителят на Централната изборна комисия Росица Матева на брифинг. Част от тях са претенденти на повече от едно място. Общият брой номинации е 6316.

" Имаме един самостоятелен претендент, за който тече правосъдно произвеждане. 24 РИК заличи регистрацията му, заради липса на задоволително подписи. Днес беше съвещанието в Административен съд - София-град. Очакваме бързо решение, защото това ще повлияе и на отпечатването на хартиената бюлетина, по този начин също и на информацията, която би трябвало да бъде заредена в машините ", добави Матева. Може да има и други заличавания.

Хората към този момент могат да тестват гласуването посредством , качен на уеб страницата на ЦИК. Той демонстрира правилно страниците, които ще се отварят на машината, и екраните, и страниците на бюлетините, тъй че може да бъде употребен от всички гласоподаватели, които желаят да упражнят гласуването през таблет, телефон или компютър.

" Нашият симулатор безусловно тъкмо отразява метода на гласоподаване с екраните, с полетата, които би трябвало да се натиснат, и с информацията, която се съдържа в машината по този начин, както ви я показахме. Тъй като в пространството има и други симулатори, само че част от тях не дават отговор изцяло на метода, по който ще се гласоподава с машина, тъй че призоваваме всички български жители да употребяват симулатора да употребяват симулатора, квалифициран от Централната изборна комисия ", сподели още тя.

Видеоматериал за метода на гласоподаване на машина може да видите .

Как ще гласоподават карантинираните е въпрос, който от ЦИК ще решат на следващия ден след среща със здравния министър доктор Стойчо Кацаров и основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

От ЦИК чакат да има доста карантинирани и  в случай че всички или огромен % от тях подадат заявки за гласоподаване с преносима изборна кутия, ще би трябвало да се назначат в допълнение хора. Заявленията се подават (по електронен път или на хартия) по общини и региони на карантиниране, а не по непрекъснат или сегашен адрес в това число в деня на изборите - 14 ноември.

" В деня на изборите могат да подават заявки, само че с цел да гласоподават, би трябвало да има формирана комисия в този регион ", уточни Матева.

На 30 октомври изтичат периодите за:

- подаване на заявки за преносима изборна кутия от гласоподавателите с трайни увреждания, които не могат да отидат до секцията. При 10 такива заявки се образува комисия;

- подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес, а не по постоянен;

- подаване на заявки за издаване на уверение за гласоподаване на друго място (само за членовете на ЦИК, РИК, претендентите за депутати и наблюдателите).

Чужбина

На 753 места в чужбина ще има изборни секции. Ако получим позволение за всички оповестени места, те ще останат толкоз. От няколко страни се чака решение. Една от тях е Германия, откъдето е получено съобщение, че оптималния брой адреси е 40. Съобразили сме се с това условие, сподели представителят Цветозар Томов. 

Определена е числеността на секционните комисии отвън страната. Текат консултациите с партиите за установяване съставите им. Вакантните места ще бъдат запълнени с оферти от дипломатическите и консулските представителства. В консултациите са се явили и извънпарламентарните " Продължаваме промяната ", което се случва за първи път тази година. " Те направиха някои свои оферти, които ще се вземат поради, в случай че останат свободни места, откакто бъдат изпълнени предложенията на парламентарно показаните партии ".

Общия брой членове на изборни комисии ще бъде 4115 при позволение от всички приемащи страни. 753 са ръководители и секретари, 708 - зам.-председатели, 1148 членове плюс още 753-ма членове, излъчени като държавни представители от Министерство на външните работи.

В 208 секции отвън страната ще се гласоподава с машина. Във всяка ще има по две машини, общо 416 устройства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР