5000-годишна детска играчка, модел на колесница с „движещи се колела“

...
5000-годишна детска играчка, модел на колесница с „движещи се колела“
Коментари Харесай

Невероятно! Откриха играчка с колела на... 5000 години

5000-годишна детска играчка, модел на каляска с „ движещи се колела “ е открита при разкопки в античния град Согматар, намиращ се на територията на актуалната югоизточна турска провинция Шанлъурфа.

Согматар се намира в община Еюбиюе на Ягмурлу, на към 80 км от основният град на едноименния вилает Шанлъурфа. Древният град е считан за едно от най-старите селища в света. Освен това е признато да се твърди, че след бягството от Египет пророкът Мойсей е живял на това място.

Археологически разкопки в региона се организират тази година от началото на май. Екипът се управлява от проф. Юсуф Албайряк от катедрата по археология към университета в Харан.

В региона са открити няколко скални гробници, а в една от тях са открити играчката-колесница и бебешка дрънкалка. Директорът на музея в Шанлъурфа, Челал Улудаг, отбелязва, че са открити голям брой артефакти из територията на античния град, което красноречиво демонстрира значимостта на селището в онази далечна ера.


„ До този миг сме разкрили доста значими находки в процеса на разкопките. В гробница в региона на некропола намерихме глинената играчка-колесница и колелата ѝ. Играчката датира от бронзовата ера и се счита, че е направена за дете на държател или почитан админ в града. Освен визията за изкуство, играчката ни демонстрира и какви игри са предпочитали да играят децата преди 5000 години. Находката е доста скъпа за нас и ще стане част от сбирката на най-големия музеен комплекс в Турция – Археологическият музей в Шанлъурфа. Надяваме се, че в бъдеще ни окачват още значими открития, когато продължим с разкопките “, споделя Улудаг пред Hurriyet Daily News.

Според документалните източници, Согматар в древността е бил значим набожен център. В централната част на селището се издигал огромен рид, играел роля на свещено място. Албайряк споделя, че през 2012 година стартира изследване на повърхността, без разкопки, като стига до извода, че мястото е било отдадено на бога на Луната – Син. Подчертавайки историческата значителност на Согматар, ученият отбелязва, че античният град е играел ролята „ освен на храмов комплекс, само че и на некропол “.


„ През 2012 година открихме 120 погребения. Седем от тях бяха по-специални и съвсем всичките 120 погребения имаха аспект към хълма. Проведохме някои изследвания и керамичните находки, на които се натъкнахме, ни подсказаха, че в миналото там е съществувало огромно населено място. През 2016 година на мястото в продължение на един месец организирахме разкопки и в погребенията попаднахме на над 100 артефакта, които към този момент са предадени в музея. Гробниците датират от началото на бронзовата ера, т.е. отпреди 5000 години “.

Албайряк акцентира: „ Те всички са съвсем неповторими, във формата на бунар и отразяват присъщите особености на онази ера. Много по-късно, когато идват по тези места римляните, архитектурата внезапно се трансформира “.


„ Тази година получихме позволение за разкопки. През май работихме в продължение на цялостен месец, в този момент са ни разрешени нови 15 дни на разкопки. Досега сме разкрили 45 погребения, като намерихме и три гробници, които са останали непокътнати и не са отваряни даже през римската ера. В една от тези гробници попаднахме на дребната четириколесна каляска, друга детска играчка и дрънкалка с птичи претекст. Детските играчки открихме в гробници на деца. Затова към този момент знаем и сигурно можем да твърдим, че и преди 5000 години децата са били залъгвани и успокоявани с дрънкалки “, споделя в умозаключение Албайряк.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР