500 етнически българи, живеещи в Косово внасят петиция в парламента

...
500 етнически българи, живеещи в Косово внасят петиция в парламента
Коментари Харесай

500 етнически българи в Косово с петиция за признаване на българската общност

500 етнически българи, живеещи в Косово внасят петиция в Народното събрание на страната и упорстват за публично признание на българската общнос т. Подписали са се етнически българи от областите Гора и Жупа , а документът е публично показан на косовските управляващи от организацията " Обединени българи в Косово от Гора ". Парламентът на Косово скоро би трябвало да я прегледа и да реши дали да добави българската общественост измежду останалите публично приети.

Евродепутатът Андрей Ковачев дефинира петицията като обективен и либерален акт , с чието признание, политическата класа на страната ще покаже, че Косово върви към европейска интеграция . След признаването на българското малцинство в Албания, следват сънародниците ни в Косовска Гора и Жупа, това е поредност за българските общности на Западните Балкани . С десетилетия, в случай че не със епохи, тези хора не са имали опция да се самоопределят свободно, изясни той.

Ковачев добави, че формалният статут дава право на медии, на образование на личен език и политическо посланичество в Народното събрание и освен депутати в Европейския парламент, само че и българското държавно управление, българският министър председател, слагат въпроса за нашите сънародници в Косово.

След триумфът с признание на българското малцинство в Албания , в районите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора, скоро може да имаме триумф и в Косовска Гора и Жупа, с най-вече наши сънародници, добави Ковачев.

 Признаха българското малцинство в Албания
Признаха българското малцинство в Албания

Признатите малцинства в Албания са към този момент 9
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР