500 000 албанци са българско малцинство, а 1 милион турци

...
500 000 албанци са българско малцинство, а 1 милион турци
Коментари Харесай

Лютви Местан: Желая здраве и дълъг живот на Ахмед Доган



500 000 албанци са българско малцинство, а 1 милион турци в България не са. Аз съм български жител, етнически турчин, мохамеданин по вяра. В България имаме проблем с несъстоял се спор по тематиката. Не би трябвало да се бъркат понятията етнос и нация. Това сподели водачът на ДОСТ Лютви Местан в ефира на БТВ.

„ Това са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си 1, 2 и повече етноса. Моите деца, да вземем за пример, като етнически турци нямаха опция да изучат своя език, тъй като живяха с мен в София. В фамилията ми в този момент умишлено приказвам с тях и на български и на турски език “, уточни той.

„ Има ли турско малцинство в България? Наличието на малцинства в една страна е въпрос на справедлив факт, а не юридически акт в Конституцията “. Тук избухна скандал сред госта и водещия, защото Местан се опита да изясни, че правото му на изложение на майчин език е било нарушено. „ Аргументите срещу признаването на малцинствата в България се свеждат до два - България е етнонационална страна и в нея няма малцинства. Тази теза е нон сенс. Няма легална формулировка за национално малцинство. Етническите турци в никакъв случай няма да се признаят за български жители. Това е философията на Възродителния развой. В този развой десетки изгубиха живота си. Ако имаме схващане за българската нация като гражданска, допуска съществуването на малцинства. Вторият мотив е огромният боязън от фракционизъм “.

Тук Хекимян го прекъсна и попита коя страна е по-демократична Франция или Албания? Местан призна, че Франция, само че добави, че политиката й към алцинствата е сбъркана.

„ Има голям проблем с правата на малцинствата в България. Интегрирането на малцинствата не е приключено. Нарушено ми е правото да се показвам на майчин език по време на предизборната акция. Затова съм завел дело в Страсбург. Съществуването на малцинствата е справедлив факт. Появява се несъгласие “, съобщи Лютви Местан.

„ ДОСТ е срещу всевъзможни прояви на фракционизъм “, безапелационен бе водачът на ДОСТ. „ Ние целим сливане обществото. Признаването на малцинството ще възвърне стабилността. Твърдението че в България има ислямизирани жители, а не турско малцинство е скандално. Непризнаването им е поради страха от сеператизъм. Аз убеждавам, че няма да има разделяне, ще се работи за единение “.

Местан даде образец за нарушение на правата: „ Млацинствата отсъстват от силовите структури на властта, от специфичните служби, има цялостен пакет нерешени въпроси “.

„ ДОСТ има съществени проблеми с финансирането си “, призна политикът. „ Ще се наложи да закрием офиси. Постъпленията са само от членски импорт и дарения “. Тук породи въпросът от кое място е имало пари, с цел да се дават пакети на популацията от смесените региони. „ Единствените пакети, които са били раздавани са били купени от структурата на партията. Те бяха предопределени за разпределяне след изборите. Раздавани са единствено в Кърджали “. Той отхвърли да отговори дали фондация е дарила 100 000 евро на ДОСТ. „ За съществуването й научих от прокуратурата “, увери политикът.

„ Той пожела здраве и дълъг живот на Ахмед Доган. Като мохамеданин му го поисквам “, сподели Лютви Местан.

Според водачът на ДОСТ с появяването на групировката им е бил разрушен монополът на Движение за права и свободи. „ Получаваме 100 000 гласа. Много съществено разклатихме политическото статукво “.

На въпрос с какво се занимава сега Местан сподели: „ Не работя. Живея със спестяванията си. Справям се “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР