50-те милиарда евро, отпуснати от ЕС на Киев до 2027

...
50-те милиарда евро, отпуснати от ЕС на Киев до 2027
Коментари Харесай

Политико: 50-те милиарда евро на ЕС за Украйна са мизерни пари

50-те милиарда евро, отпуснати от Европейски Съюз на Киев до 2027 година, са оскъдна сума на фона на мащаба на проблемите на Украйна, а единствено през тази година дефицитът на финансиране на страната от западните спонсори ще надвиши 40 милиарда $ (над 37 милиарда евро). Това заяви вестник " Политико ", базирайки се на специалисти.

" Мастилото по контрактувания от Европейски Съюз пакет от помощи за Украйна едвам е сухо, само че тази сума вече наподобява като елементарна дреболия " поради големите компликации на Украйна, отбелязва вестникът. Западът и Европа, в частност, са изправени пред неуместната действителност, че ще би трябвало да отделят доста по-големи средства за Киев.

" Ясно е, че 50 милиарда евро не са задоволителни ", цитира изданието думите на ръководителя на бюджетната комисия на Европейския парламент Йохан Ван Овертвелдт:  " Европа осъзнава, че би трябвало да усили напъните си. "

По оценки на Международния валутен фонд единствено през тази година финансовият недостиг на Украйна ще надвиши 40 милиарда $. Световната банка прави оценка дълготрайните потребности на Украйна от възобновяване на 411 милиарда $. За Киев " един от най-големите опасности " е, че дефицитът на помощи евентуално ще го насочи по пътя на инфлацията, като печата огромни количества нови пари, се споделя в публикацията.

Както към този момент беше обявено, отпущането на 50 милиарда евро за 4 години значи заплащания в размер на 1,02 милиарда евро на месец, което подхожда на понижаване на половина на месечното финансиране на Украйна спрямо 2023 година, когато Киев получаваше 1,5 милиарда евро месечна бюджетна помощ от Брюксел.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР