50- та Национална младежка конференция по астрономия ще бъде открита

...
50- та Национална младежка конференция по астрономия ще бъде открита
Коментари Харесай

Национална младежка конференция по астрономия откриват днес във Варна

50- та Национална младежка конференция по астрономия ще бъде открита през днешния ден от 14:00 часа във ФКЦ-Варна.

В нея ще вземат участие близо 160 възпитаници, студенти, докторанти, преподаватели и учени от 15 града в страната. Чрез видеоконферентна връзка ще се включат някогашни възпитаници на Обсерваторията от Съединени американски щати, Канада, Испания, Франция, Нидерландия, Тайланд, Чили и други

На четирима кръжочници дванадесетокласници от НАОП ще бъде връчена премията на обсерваторията " Николай Петров ". Като привет за всички посетители и участници в конференцията, възпитаници на НАОП " Николай Коперник " са подготвили театралната режисура " Ресторант на края на Вселената ". Сценарист-постановчик, продуцент и режисьор на постановката е доктор Ева Божурова. Театралните костюми са направени от възпитаници на ПГ по Текстил и фешън дизайн - Варна.

Гост-лектори на конференцията са гл.ас. доктор Янко Николов от Института по астрономия към Българска академия на науките, Пенчо Маркишки от СУ " Св.Климент Охридски " и ИА с НАО към Българска академия на науките и Никола Каравасилев от ПЧМГ.

В рамките на конференцията отчети ще изнесат участници от Националната лагер-школа Бели Брези 2023, както и възпитаници - кръжочници от всички Обсерватории в страната. Участниците ще срещнат аудиторията с образните си и фотографски наблюдения на променливи звезди, Волф-Райе звезди, пулсиращи звезди, с Окултация на Венера от Луната, с Определянето на забележимия диаметър на Луната по древновавилонски способ и доста други забавни тематики.

Специално за гостите от страната, Историческият музей на Варна с шеф доктор Игор Лазаренко обезпечи посещаване на Римските терми, като една от забележителностите на Варна.

Конференцията ще приключи с обичайното доста мощно " Състезание на знаещите ", в което два тима участници в конференцията се състезават със съставителите на въпроси - д- р Ева Божурова и Захари Дончев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР