50% от местата в спешните центрове стоят незаети, а 500

...
50% от местата в спешните центрове стоят незаети, а 500
Коментари Харесай

50% от местата в спешните центрове стоят незаети, а 500 лекари трайно липсват от системата

50% от местата в незабавните центрове стоят незаети, а 500 лекари трайно липсват от системата. За това алармират от Съюза на парамедиците в България, разяснява доктор Теодор Цанков по Нова телевизия.

По думите на лекаря от Съюза на парамедиците в България има към 2000 фрагменти, които са приключили специалността, само че не биват назначавани.

" Голяма част от тях емигрират, тъй като в България няма по какъв начин да практикуват ”, споделя той.

Специалистът удостоверява, че лекарските заплати в незабавната помощ доближават до 4000 лева в по-големите градове на страната. Възнагражденията за парамедици са към 1500-2000 лева

По закон парамедикът не може да работи самичък, само че може под настойчивост на доктор. В София и Бургас са най-вече назначените в незабавните центрове парамедици, споделя лекарят.

Липсващите места в системата не се запълват, а това да бъдат назначени експерти е в ресора на шефовете в незабавните центрове. Според доктор Цанков огромна част от незабавната здравна помощ не е регламентирана и е нужна " промяна на база Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването ”.

" Никой от Съюза на парамедиците в България не може да си изясни за какво шефовете не желаят да одобряват промяна ”, сподели той и посочи, че няма статистика за качеството на незабавната помощ у нас.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР