50 милиона лева допълнителна субсидия за превозвачите предложи зам.-председателят на

...
50 милиона лева допълнителна субсидия за превозвачите предложи зам.-председателят на
Коментари Харесай

Халил Летифов: Предлагаме 50 млн.лв. допълнителна субсидия за превозвачите

50 милиона лв. спомагателна дотация за превозвачите предложи зам.-председателят на Движение за права и свободи и на Парламентарната група на Движението Халил Летифов по време на второто четене на държавния бюджет за 2022 година

Министерството на превоза има да взема решение огромна част от проблемите, които са се наслоили в бранша. Беше ни оповестено, че ще се правят съществени промени в бранш БДЖ. Очакваме тази услуга да бъде усъвършенствана – по качество, експедитивност и финансов резултат, още тази година, сподели Летифов.

Разбира се, наред с това би трябвало да се усъвършенства и останалият превоз – въздушният, морският и сухопътният, изключително автобусният, който е доста съществено обиден освен от пандемията, а и от последвалата икономическа рецесия. Голяма част от обитаемоте места и общините са с нарушена транспортна скица или изобщо нямат такава. Превозвачите споделят, че над 200 обитаеми места изобщо нямат превоз. Според нас те са доста повече, заяви Халил Летифов. И добави: „Затова ни сме създали съответни оферти. В чл.50 в ред втори цифрата 50 хиляди става 100 хиляди Предложили сме 50 млн. лева спомагателна дотация, която е нужна за превозвачите“.

Предлагаме още спомагателни 85 млн. лева за междуселищните автобусни линии, сподели Летифов. И предизвести пленарната зала, че в случай че не поддържа концепцията, ще задълбочи рецесията при автобусните превозвачи.

Като цяло транспортната скица е нарушена. Тя не е обвързвана между тях. Нарушена е за дребните обитаеми места, отдалечените, едва обитаемоте, високопланинските. Важно е да ги подкрепите, значимо е да разберете, че в действителност ние рискуваме да останем без този превоз, акцентира Летифов. И изясни за какво: „Първо – горивата се усилват всеки ден. Голяма част от рейсовете, които се употребяват за градския превоз и за късите дистанции са на метан. Метанът нарастна няколко пъти. Заплатите на водачите, които са в автобусните транспорти са най-ниските. Те избират, несъмнено, да се местят в тежкотоварния превоз и това обезлюдяване продължава. От друга страна проблемите при тежкотоварния превоз след влизане в действие на така наречен „ проект Макрон ” или на пакета подвижност е другото перо, по което ние ще изпитваме големи трудности“.

Една помощ е значима първо като размер, второ – когато е навременна. Затова е значимо да подкрепите тези средства, които сме предложили в този момент, с цел да дадем късмет на автобусния превоз, на пътническите транспорти да оцелеят. Но освен на самите превозвачи, това са средства за общините и за самите линии, сподели националният представител от Движение за права и свободи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР