50 милиона души по света са хванати в капана на

...
50 милиона души по света са хванати в капана на
Коментари Харесай

ООН: 50 милиона души живеят в модерно робство

50 милиона души по света са хванати в клопката на насилствен труд или насилствен брак , съобщи Организация на обединените нации, като предизвести, че през последните години броят им е повишен фрапантно.

Организацията на обединените народи по-рано си сложи за цел да изкорени всички форми на съвременно иго до 2030 година, само че вместо това броят на хората, попаднали в клопката на насилствен труд или насилствен брак, се е нараснал с 10 милиона сред 2016 година и 2021 година, се показва в нов отчет.

Проучването, извършено от организациите на Организация на обединените нации за труда и миграцията дружно с фондация Walk Free , откри, че в края на предходната година 28 милиона души са били под насилствен труд, а 22 милиона са живеели в брак, в който са били принудени да се обвържат. Това значи, че съвсем един на всеки 150 души в света е замесен в модерни форми на иго, се споделя в отчета.

" Шокиращо е, че обстановката със актуалното иго не се усъвършенства ", съобщи в изказване Гай Райдър , началник на Международната организация на труда (МОТ). " Нищо не може да оправдае продължаването на тази фундаментална корист с правата на индивида. "

В отчета се показва, че пандемията от COVID-19, която утежни изискванията и усили задълженията на доста служащи, е нараснала риска. В комбиниране с последствията от изменението на климата и въоръжените спорове, тя е съдействала за " невиждано нарушение на заетостта и образованието, увеличение на крайната беднотия и насилствена и рискова миграция ", което ускорява опасността. В отчета се предизвестява, че това е дълготраен проблем, като съгласно оценките попадането в клопката на насилствения труд може да продължи с години, а насилственият брак постоянно е " доживотна присъда ".

Жените и децата са най-уязвими. Децата са един на всеки пет души, намиращи се в насилствен труд, като повече от половината от тях са въвлечени в полова употреба с комерсиална цел, се споделя в отчета. В същото време вероятността да бъдат подложени на насилствен труд е повече от три пъти по-голяма от тази при възрастните служащи, които не са мигранти, сочи отчетът.

" Този отчет акцентира незабавната нужда да се подсигурява, че всяка миграция е безвредна, проведена и постоянна ", съобщи Антонио Виторино , началник на Международната организация по миграция (МОМ).

Съвременното иго участва в съвсем всички страни по света, като повече от половината от случаите на насилствен труд и една четвърт от насилствените бракове са в страни с високи или междинни приходи.

В отчета се установи, че броят на хората - най-вече дами и девойки - в насилствени бракове , се е нараснал с цели 6,6 милиона от последните световни оценки през 2016 година насам.

За същия интервал броят на хората, подложени на насилствен труд, е повишен с 2,7 милиона. Увеличението се дължи напълно на повече насилствен труд в частната стопанска система, в това число при насилствена полова употреба с комерсиална цел.

Но в отчета се показва също, че 14% от лицата, подложени на насилствен труд , са изпълнявали работа, наложена от държавните органи, като се показва угриженост по отношение на злоупотребите с насилствен труд в пандизите в редица страни, в това число в Съединени американски щати.

В отчета се показва и сериозната угриженост, изразена от Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида, по отношение на " достоверни сведения за насилствен труд при извънредно тежки условия " в Северна Корея. Той акцентира и ситуацията в Китай, където няколко организации на Организация на обединените нации предизвестиха за вероятен насилствен труд, в това число в района Синдзян, където Пекин е упрекнат в задържането на повече от един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства. Пекин изрично отхвърли тези обвинявания, потвърждавайки, че ръководи центрове за професионално образование, с цел да помогне за изкореняването на екстремизма. В отчет, оповестен от някогашния началник на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет на 31 август, се споделя, че е нужна повече информация, само че че схемите за трудова претовареност в района наподобява са дискриминационни и " включват детайли на насила ".

В отчета се приветства обстоятелството, че предишния месец Китай е утвърдил Конвенцията на МОТ за насилствения труд, което основава " нов подтик за съдействие с държавното управление и обществените сътрудници за продължение на тези въпроси и за битка с насилствения труд ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР