50-годишната пловдивчанка Донка Велева и приятелката й Габриела са сред

...
50-годишната пловдивчанка Донка Велева и приятелката й Габриела са сред
Коментари Харесай

50-годишна, преживяла голия обиск в пловдивската дискотека: Бръкнаха ми под сутиена, събуха ми панталона...

50-годишната пловдивчанка Донка Велева и приятелката й Габриела са измежду 400-те жертви на полицейския произвол в пловдивската дискотека " Бушидо ", където униформени са обискирали съвсем до голо всички гости.  Двете дами са били на празненство, когато се озовали в центъра на полицейската вакханлия. Днес те описаха за унижението, на което са били подложени. Ето свидетелството на Донка Велева пред медиите в Пловдив:

" Вечеряхме в прилежащото заведение " Джанъм " и към 00,30 ч. се преместихме в " Бушидо ". Към 01,10 нахлуха много служители на реда, може би 30-тина. Проверката траяла към час и 20 минути, при което през тези 20 минути ние искахме да отидем до тоалетна. Никой не ни разреши. Казаха - в този момент не може. Ще изчакате да завърши инспекцията.

След малко отново попитахме. Отново ни отхвърлиха, при което поискахме да си тръгнем. Казаха, че няма по какъв начин. Но ние се облякохме, взехме си нещата и се запътихме към изхода на заведението. Поискахме да си тръгнем, при което служителят на реда сподели, че може да си вървим единствено в случай че ни обискират, събличат, ревизират, напишат протокол и по този начин нататък.

Отказвахме до някое време, само че просто нямаше по какъв начин. И стартира инспекцията. Вкараха ни в една стаичка. Бъркаха ми под сутиена, събуха ми панталона и горнището. В обувките ми бъркаха, в чантата ми бъркаха... След това казаха-може да се облечете. Беше доста грозно. Досега не ми се е случвало толкоз бруталнонавлизане в персоналното пространство. Аз съм жена и не е прелестно такова отношение. Накрая подписахме протокол и ни пуснаха да си вървим.

Това беше един невиждан акт, според мен. Аз за разлика от младежите, които посещават доста постоянно заведенията, не съм от тях, само че бих се радвала да има от ден на ден такива като нас. Но в действителност персонално аз на 50 години се почувствах извънредно унизена. В дискотеката имаше хора от разнообразни възрасти. Някой да те накара  да се съблечеш, без твое предпочитание да те пипат, да ти бъркат в персоналните движимости, да се държат с теб като нарушител. Ето това нещо е, което мен най-вече ме съкруши.

Нека има инспекции - това са естествени неща, само че това беше тенденциозна акция. Стоейки час и половина, задавахме въпроси на служителите на реда, които бяха към нас. Ние желаеме да си вървим. Те споделиха " Не, неможете ". И тогава аз персонално попитах с какво право мен ме задържат.

Искам заповед персонално против мен или желая обвиняване да видя, с цел да могат да си понесат следствията. И тогава към този момент бяхме принудени да бъдем съблечени, да бъдем пипани на всички места. Дадоха ми протоколи за обиск и може би след нас съвсем никой не излезе, тъй като доколкото разбрахме, и протоколите им свършиха.

Имаше наши познати, с които след това обсъдихме обстановката. Техният обиск е бил в тоалетните,  което е извънредно нехигиенично. И то приказвам за девойки. Защото чух, че имало обособени пространства, в които са ни събличали. Но не, не е по този начин. Всички дами, които желаеха да вървят до тоалетна, бяха принудени да се съблекат. Аз не съм влизала, не съм го видяла, само че те споделиха, че са били събличани. 

В началото мислех да си премълчим, само че по-късно взехме решение, че имаме права и би трябвало да ги защитим. Правата на дамите и правата на хората. Няма никой право по този метод, без да има някаква причина да се накърнява персоналното пространство. Пуснахме тъжби в прокуратурата и ще си търсим правата до дъно ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР